dedykowane radyjko do GP i Linei

Gra muzyka
Awatar użytkownika
darkkam
klubowicz
klubowicz
Posty: 431
Rejestracja: 15 gru 2013, 21:30
Przebieg: 69000
Silnik: 1.4 8V
Rocznik: 2009
Lokalizacja: Wrocław
Postawił Piwo;: razy
Otrzymał Piw: razy

Re: dedykowane radyjko do GP i Linei

Post autor: darkkam » 02 sty 2016, 22:16

hmm, no to teraz mnie zagiąłeś, a w naszych kostkach jest żółty? bo czerwony jest na pewno. I żółty z kostki od radia łączy się z czerwonym z kostki od auta :pomysli
kuźwa akurat tego zdjęcia nie mam
Ostatnio zmieniony 02 sty 2016, 22:20 przez darkkam, łącznie zmieniany 2 razy.
Fiat 126p ('76) > Fiat 126p ELX ('97) > Fiat Siena 1.6 HL ('98) > Fiat Linea 1.4 ('09) > ???

Awatar użytkownika
Kuzyn_z_Sosnowca
Moderator
Moderator
Posty: 6480
Rejestracja: 09 gru 2009, 7:34
Przebieg: 145000
Silnik: T-Jet z gazem
Rocznik: 2008
Lokalizacja: Sosnowiec
Postawił Piwo;: razy
Otrzymał Piw: razy

Re: dedykowane radyjko do GP i Linei

Post autor: Kuzyn_z_Sosnowca » 02 sty 2016, 22:18

W każdym aucie zawsze trzeba zamieniać kabelek, dlaczego tak robią? :)
Sterowanie z kierownicy działa?

Awatar użytkownika
darkkam
klubowicz
klubowicz
Posty: 431
Rejestracja: 15 gru 2013, 21:30
Przebieg: 69000
Silnik: 1.4 8V
Rocznik: 2009
Lokalizacja: Wrocław
Postawił Piwo;: razy
Otrzymał Piw: razy

Re: dedykowane radyjko do GP i Linei

Post autor: darkkam » 02 sty 2016, 22:19

kuzyn nie ustawiałem sterowania z kiery bo tak przemarzłem ze łapy mi się trzęsły :) na filmie chyba widać :)
Fiat 126p ('76) > Fiat 126p ELX ('97) > Fiat Siena 1.6 HL ('98) > Fiat Linea 1.4 ('09) > ???

Awatar użytkownika
leszek1234
klubowicz
klubowicz
Posty: 1638
Rejestracja: 25 lis 2012, 19:32
Przebieg: 130000
Silnik: 1.4 16V Turbo + LPG
Rocznik: 2009
Lokalizacja: blisko Rybnika
Postawił Piwo;: razy
Otrzymał Piw: razy

Re: dedykowane radyjko do GP i Linei

Post autor: leszek1234 » 03 sty 2016, 0:04

Baaardzo fajne ale... nie tanie. Ciekawy jestem Twoich wrażeń "słuchowych"

Awatar użytkownika
jay_21
klubowicz
klubowicz
Posty: 1981
Rejestracja: 08 gru 2009, 9:11
Przebieg: 67000
Silnik: 1.4 T-Jet
Rocznik: 2008
Lokalizacja: Knurów
Postawił Piwo;: razy
Otrzymał Piw: razy
Kontakt:

Re: dedykowane radyjko do GP i Linei

Post autor: jay_21 » 03 sty 2016, 10:31

świetne!!!
Linea 1.4 T-Jet Red Flamenco Dynamic

Awatar użytkownika
Tomek
Moderator
Moderator
Posty: 6344
Rejestracja: 10 sty 2010, 21:26
Przebieg: 129000
Silnik: 1.4 V8 + LPG
Rocznik: 2009
Lokalizacja: Radom
Postawił Piwo;: razy
Otrzymał Piw: razy

Re: dedykowane radyjko do GP i Linei

Post autor: Tomek » 03 sty 2016, 10:34

darkkam pisze:hmm, no to teraz mnie zagiąłeś, a w naszych kostkach jest żółty? bo czerwony jest na pewno. I żółty z kostki od radia łączy się z czerwonym z kostki od auta :pomysli
kuźwa akurat tego zdjęcia nie mam
Nic nie zamienisz, bo tam nie ma co zamieniać.
W instalacji Linei jest tylko jeden przewód zasilający, i w kostce Twojego radia jest identycznie.
To jest standard Fiata, a nie ISO.

Chociaż dziwne jest to że nie działa bez kluczyka, bo nawet przy wyłączonym zapłonie na tym przewodzie na pewno masz napięcie.
Poszukaj przyczyny w ustawieniach radia, bo w podłączeniu nic już się nie da zmienić, bo po prostu nie ma co zmienić.

Awatar użytkownika
darkkam
klubowicz
klubowicz
Posty: 431
Rejestracja: 15 gru 2013, 21:30
Przebieg: 69000
Silnik: 1.4 8V
Rocznik: 2009
Lokalizacja: Wrocław
Postawił Piwo;: razy
Otrzymał Piw: razy

Re: dedykowane radyjko do GP i Linei

Post autor: darkkam » 03 sty 2016, 11:12

leszek1234 pisze:Baaardzo fajne ale... nie tanie. Ciekawy jestem Twoich wrażeń "słuchowych"
Ale np. dzisiaj kosztuje 284€ a ja zapłaciłem 314€, w tych cenach zawarta jest "darmowa przesyłka DHL". Na innych akcjach tego człowieka za wysyłkę się już płaci ok. 48-50€. Po odjęciu kosztów przesyłki od cen które podałem to koszt radia 234-264€, ciekawe do ilu mogą zejść z ceną, żeby jeszcze na tym mogli zarobić?
A wrażenia z odsłuchu... dla mnie gra, jak na moje ucho bez różnicy (może słuch już nie ten :), starość nie radość :ryczy)
Tomek pisze: Nic nie zamienisz, bo tam nie ma co zamieniać.
W instalacji Linei jest tylko jeden przewód zasilający, i w kostce Twojego radia jest identycznie.
To jest standard Fiata, a nie ISO.
I tym postem właśnie mnie uspokoiłeś, bo z tego co pamiętam na 100%, zasilającym przewodem był czerwony i czarny + dwa od CAN.
Myślę że w ustawieniach radia trzeba szukać.
Dzisiaj -13 nigdzie się nie ruszam :)
Fiat 126p ('76) > Fiat 126p ELX ('97) > Fiat Siena 1.6 HL ('98) > Fiat Linea 1.4 ('09) > ???

Awatar użytkownika
lukkash
klubowicz
klubowicz
Posty: 315
Rejestracja: 20 gru 2013, 21:56
Przebieg: 222000
Silnik: 1.3 MultiJet
Rocznik: 2007
Lokalizacja: okolice Rybnika
Postawił Piwo;: razy
Otrzymał Piw: razy

Re: dedykowane radyjko do GP i Linei

Post autor: lukkash » 03 sty 2016, 13:57

darkkam pisze:
lukkash pisze:zazdraszczam :)
parkujesz na strzeżonym :D
to mam się już bać :? :) panic

spoko, przez Wrocław jadę tranzytem dopiero pod koniec marca :)
= = = = = = = = = = = = =
Łukasz & Kasia - Fiat Linea 1.3 90KM MultiJet Dynamic

Obrazek

było:
* Peugeot 206 1.9D 70KM
http://www.206club.net
*Opel Corsa B 1.2 ECOTEC 45KM

Pongo
klubowicz
klubowicz
Posty: 266
Rejestracja: 16 lut 2013, 14:23
Przebieg: 127000
Silnik: 1.4 T-Jet+LPG
Rocznik: 2009
Lokalizacja: Warszawa
Postawił Piwo;: razy
Otrzymał Piw: razy

Re: dedykowane radyjko do GP i Linei

Post autor: Pongo » 03 sty 2016, 16:01

gratulacje zakupu, fajna jakość obrazu na radyjku. Szkoda tylko że nie było w kolorze choć ten srebrny zapewne też byłby inny od naszego szarego koloru deski :)
T-Jet dla zniewalającej mocy (taaa) i LPG dla rozsądku...

Awatar użytkownika
darkkam
klubowicz
klubowicz
Posty: 431
Rejestracja: 15 gru 2013, 21:30
Przebieg: 69000
Silnik: 1.4 8V
Rocznik: 2009
Lokalizacja: Wrocław
Postawił Piwo;: razy
Otrzymał Piw: razy

Re: dedykowane radyjko do GP i Linei

Post autor: darkkam » 03 sty 2016, 17:26

Wracając do sprawy możliwości włączenia radia bez przekręcenia kluczyka, właśnie Tomek2113 zwrócił mi uwagę na temat podświetlenia klawiszy i gałek, zapomniałem o tym napisać w tej chwili go nie ma. Być może w ustawieniach radia jest taka opcja - nie wiem. Ale nie czekając przeczesałem trochę neta i natrafiłem na taką oto fotkę z opisem.
canbus1.jpg
Ja mam wpięty dekoder i spięte te wtyczki czyli dooopa, i sterowania z kiery tez pewnie nie będzie dopóki nie poprawie połączenia (rozłączenie tych wtyczek)
Po prawidłowym podłączeniu myślę ze wszystko wróci do normy czyli: włączanie i podświetlenie radia i pewnie sterowanie z kierownicy.
Taką pobieżną instrukcje dostałem razem z radiem ale nic tam na temat canbusa nie było :zmieszany
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Fiat 126p ('76) > Fiat 126p ELX ('97) > Fiat Siena 1.6 HL ('98) > Fiat Linea 1.4 ('09) > ???

Awatar użytkownika
EGON
Posty: 142
Rejestracja: 05 gru 2015, 16:19
Przebieg: 73000
Silnik: 1.4 16V Turbo
Rocznik: 2007
Lokalizacja: Łódź
Postawił Piwo;: razy
Otrzymał Piw: razy

Re: dedykowane radyjko do GP i Linei

Post autor: EGON » 03 sty 2016, 18:20

Pełen szacun jednak ja bym się chyba nie odważył za zakup bez polskiego importera.
Lancia Kappa 2.0 20VT 220KM, Linea 1.4 T-Jet 2007

Awatar użytkownika
leszek1234
klubowicz
klubowicz
Posty: 1638
Rejestracja: 25 lis 2012, 19:32
Przebieg: 130000
Silnik: 1.4 16V Turbo + LPG
Rocznik: 2009
Lokalizacja: blisko Rybnika
Postawił Piwo;: razy
Otrzymał Piw: razy

Re: dedykowane radyjko do GP i Linei

Post autor: leszek1234 » 23 mar 2016, 22:31

darkkam - napisz proszę co Ci na tym kombajnie udało się uruchomić - kamerę cofania, to wiem , ale np. navi działa? ewentualnie jaka mapa na tym Ci chodzi. Co ze sterowaniem z kierownicy, uruchomiłeś? da się? Wygląda bardzo fajnie i mnie kusi..

Awatar użytkownika
darkkam
klubowicz
klubowicz
Posty: 431
Rejestracja: 15 gru 2013, 21:30
Przebieg: 69000
Silnik: 1.4 8V
Rocznik: 2009
Lokalizacja: Wrocław
Postawił Piwo;: razy
Otrzymał Piw: razy

Re: dedykowane radyjko do GP i Linei

Post autor: darkkam » 23 mar 2016, 22:59

Na kamerę cofania jest dedykowane wejście na sygnał z kamery, zasilanie kamery standardowo ze świateł cofania jak u wszystkich co zakładali. Resztę załatwia soft w radiu.
Nawigacja ja używam Naviexpert, z powodzeniem. Radio przybyło z wgranym softem IGO Navigation tez działa ale po angielsku :)
Po świętach planuje w ciepły weekend zmienić połączenia wtedy okaże się co ze sterowaniem z kierownicy, co jeszcze wynalazłem... jest opcja rejestratora tylko muszę wystawić w dostępne miejsce ( bo w tej chwili jest schowane za radiem) wejście video. Bluetooth i wykonywanie połączeń tel. bez zarzutu, działa na głośnikach w aucie (automatycznie wyłączane jest radio jak dzwonisz albo dzwonią do Ciebie, po zakończeniu rozmowy radio ponownie gra). Podobnie jest z nawigacja jak słuchasz radia (radio działa w tle) i ma się pojawić komunikat głosowy radio automatycznie ścisza się.
co jeszcze... reszta podobnie jak w smartfonie z androidem przeglądarka www, poczta mam wgranego tapatalka, Wgrałem też i Torque sparowałem z interfejsem OBD i to tyle :)
Fiat 126p ('76) > Fiat 126p ELX ('97) > Fiat Siena 1.6 HL ('98) > Fiat Linea 1.4 ('09) > ???

Awatar użytkownika
leszek1234
klubowicz
klubowicz
Posty: 1638
Rejestracja: 25 lis 2012, 19:32
Przebieg: 130000
Silnik: 1.4 16V Turbo + LPG
Rocznik: 2009
Lokalizacja: blisko Rybnika
Postawił Piwo;: razy
Otrzymał Piw: razy

Re: dedykowane radyjko do GP i Linei

Post autor: leszek1234 » 24 mar 2016, 8:37

Z tego co napisałeś wcześniej zrozumiałem, że miałeś Blue&Me fabryczne. Podpiąłeś je pod to radio, czy ono ma swój moduł?

Awatar użytkownika
darkkam
klubowicz
klubowicz
Posty: 431
Rejestracja: 15 gru 2013, 21:30
Przebieg: 69000
Silnik: 1.4 8V
Rocznik: 2009
Lokalizacja: Wrocław
Postawił Piwo;: razy
Otrzymał Piw: razy

Re: dedykowane radyjko do GP i Linei

Post autor: darkkam » 03 kwie 2016, 20:10

Niee, auto nie bylo wyposazone w Blue&Me. Zestaw głośnomówiący pojawił się wraz z radiem (opcja w radiu).

Wysłane z HuŁaŁej :)

EDIT 03.04.2016

Tak jak obiecałem, w sobotę zabrałem się za "poprawienie" podłączenia radia wg schematu(zdjęcia) które zamieściłem parę postów wyżej. Zdemontowałem radio, powyciągałem wszystkie przewody dostarczone z radiem, dodatkowo zabezpieczyłem je przed przypadkowym przetarciem (metalowa kieszeń radia ma ostre krawędzie) przy ponownym ich upychaniu taśmą parcianą Tesa.
W półce na dokumenty która znajduje się w schowku pasażera w lewej jej części przy samym jej końcu wykonałem otwór tak aby przełożyć tam wszystkie przewody sygnałowe (wejścia kamery cofania, na dodatkowy sygnał video, wyjście na dodatkowy monitor, gniazdo na podłaczenie pamięci USB, antena GPS).
Po podaniu sygnału z rejestratora jazdy w lusterku poprzez kabel RCA obraz który zazwyczaj jest widoczny w małym monitorku umieszczonym w lusterku jest widoczny na ekranie radia.

Po ponownym złożeniu i podłączeniu wszystkiego w całość - rozczarowanie, wszystko w radiu działa bez zmian, czyli nadal:
1. Nie można włączyć radia przy wyłączonej stacyjce
2. Nie można skonfigurować i przypisać przycisków sterujących z kierownicy
3. Brak możliwości zapamiętania stacji radiowych.
4. Nie wyświetla informacji z radia na wyświetlaczu przy zegarach

Próbowałem już grzebać w menu/ustawienia radia jest tam tyle opcji tyle ze w j.angielskim i opisane w skrócie, trudno dojść o co im tam chodzi. Udało mi się przez pomyłkę skasować i ponownie zaprogramować przyciski i gałki w radiu (przypisać im odpowiednie funkcje) ale żeby ustawić kiere to ni hu..hu.

Chyba będę musiał skomunikować się ze sprzedawca może on zna jakiegoś myka na to...

Przy okazji tych prac nareszcie udało mi się wymienić żarówki podświetlenia panelu sterowania nawiewem na LED-y tak jak to zrobił
Rincewind.
Fiat 126p ('76) > Fiat 126p ELX ('97) > Fiat Siena 1.6 HL ('98) > Fiat Linea 1.4 ('09) > ???

ODPOWIEDZ
stoły drewniane

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość