Strona 2 z 3

Re: szyna can

: 07 sty 2017, 8:58
autor: Kuzyn_z_Sosnowca
Bosch jest właścicielem Blaupunkta. Na moim jest naklejka Bosch Fiat D323 CD TE SB05. Te numery 199 lub 323 to Fiatowskie oznaczenia typów pojazdów, radia są tak nazwane żeby nie było pomyłek w magazynach.

Re: szyna can

: 07 sty 2017, 9:42
autor: Sebek
A wygląda to tak :ink

Re: szyna can

: 07 sty 2017, 9:59
autor: 25gaga60
U mnie było radio takie

Re: szyna can

: 07 sty 2017, 19:00
autor: ślimak
25gaga60 pisze:U mnie było radio takie
To radio LINEA

Re: szyna can

: 08 sty 2017, 16:59
autor: 25gaga60
To ja wiem że to radio LINEA
I tu jest problem bo teraz mam radio BLAUPUNKT 199 MP3 MY SB05 bo muszę samemu włączać i
wyłączać
I dlatego prosiłem o pomoc

Re: szyna can

: 08 sty 2017, 19:07
autor: ślimak
Wiem że odpowiedź jest głupia - ale czy oglądałeś w ustawieniach radia. Wiem ze tam było automatyczne off po 20 minutach. Ale czy jest auto ON nie pamiętam. To tez może być powód podłączenia sterowania tzn. Radio ma chyba prócz plusa zasilającego plus sterujący. Ten pierwszy pod aku drugi pod np. Stacyjkę

Re: szyna can

: 08 sty 2017, 22:23
autor: mwas
Prezes, czytaj co pisałem wcześniej :ink Sygnał o przekręceniu kluczyka (włączeniu stacyjki) jest w tych radiach przekazywany przez szynę CAN, radio nie ma osobnego podpięcia dodatkowego zasilania czyli tzw. "plusa po stacyjce" :oj

Wysłane z Galaxiaka

Re: szyna can

: 08 sty 2017, 22:38
autor: ślimak
mwas pisze:Prezes, czytaj co pisałem wcześniej :ink Sygnał o przekręceniu kluczyka (włączeniu stacyjki) jest w tych radiach przekazywany przez szynę CAN, radio nie ma osobnego podpięcia dodatkowego zasilania czyli tzw. "plusa po stacyjce" :oj

Wysłane z Galaxiaka
Sorry Stary... zamarzł mi mózg... :lacha w robocie byłem 3 dni na noc z tego 2 po -30st C

Re: szyna can

: 11 sty 2017, 9:14
autor: zibi186
Jak już chyba bylo wczesniej napisane , nasze radyjka sterowane są za pomocą szyny can . Czyli nie posiadają wyjscia + po stacyjce -ktore to złącze w innych radiach jest odpowiedzialne za włącz - wylącz radio z zaplonem . Dokonujac ingerencji w eprom Twój magik dal Ci możliwość korzystania z radia prawdopodobnie z pominieciem szyny can . Myślę , że mozna to sprawdzić odpinając zlącza can w kostce iso . Jesli tak jest , to raczej w tym radyjku nie odzyskasz sterowania po zaplonie bez ponownej ingerencji w eprom . Za darmo też chyba nikt Ci tego nie zrobi . Nie wiem czy na Twoim miejscu nie rozwazylbym ponownej wymiany radia , niekoniecznie fabrycznego . Takie radio, plus podciągnięcie do niego + po stacyjce wydaje się najprostszym rozwiązaniem jesli zależy Ci na tym sterowaniu po zaplonie , a cenowo wyjdzie pewnie podobnie co ponowna wymiana wsadu eprom z niepewnym skutkiem ( skoro radio mialo wczesniej podpiętą szynę can a wywalalo Ci cancheck , to coś z nim bylo już nie tak ) , jak sądzę. A na to radio znajdziesz pewnie chętnego, bo nie każdemu tak zależy, żeby radio samo się włączało i wyłączało. Moim zdaniem tak wygląda obecnie sytuacja u Ciebie , ale oczywiście mogę się mylić ! :) Życząc sukcesów pozdrawiam :)

Re: szyna can

: 11 sty 2017, 10:07
autor: mwas
Trzeba jeszcze pamiętać, że jeśli radio w ogóle ruszy bez CANa, to stracimy takie funkcjonalności, jak sterowanie radiem z koła kierownicy i wyświetlanie informacji z radia na wyświetlaczu zegarów.

Re: szyna can

: 11 sty 2017, 10:36
autor: zibi186
A sterowanie niefabrycznego radia z kierownicy bylo już opisane przez helletic'a choćby tu :
http://lineaklubpolska.pl/viewtopic.php?f=13&t=2827 :)

Re: szyna can

: 11 sty 2017, 16:21
autor: 25gaga60
Dziekuje za obszerną odpowiedź p.klubowicze radia jednak nie zmienię zostanę przy tym BLAUPUNKT
POZDRAWIAM

Re: szyna can

: 11 sty 2017, 17:32
autor: zibi186
Nikt też do zmiany radia nie namawia :) Pomimo okrojonej funkcjonalnosci radio przecież dziala . Domyslam się , że wymiany jego dokonaleś aby mieć obslugę mp3 . Szkoda , że nie zajrzaleś na forum zanim kupiłeś blaupunkta , mogłeś dowiedzieć się że są inne mozliwosci aby poszerzyć i to znacznie wybór źródła sygnalu , które naglaśniane są przez samochodowe audio i nie stracić pelnej ( jak mówisz ) funkcjonalnosci sprzętu . Pozdrawiam :)

Re: szyna can

: 12 sty 2017, 9:52
autor: 25gaga60
A może pomożesz jaki zestaw głośnomówiący podłączyć pod radio żeby słyszeć przez głośniki samochodowe
Pozdrawiam p.Klubowicz

Re: szyna can

: 12 sty 2017, 10:12
autor: zibi186