szyna can

Gra muzyka
25gaga60
Nowy
Nowy
Posty: 9
Rejestracja: 11 gru 2016, 8:13
Przebieg: 118000
Silnik: 1.4 8V
Rocznik: 2010

szyna can

Post autor: 25gaga60 » 01 sty 2017, 17:50

blaupunkt 199 mp3 potrzebuje pomocy z szyną can

Awatar użytkownika
ślimak
Administrator
Administrator
Posty: 3296
Rejestracja: 03 gru 2009, 21:39
Przebieg: 11000
Silnik: 1.2 TCe
Rocznik: 2016
Lokalizacja: Piekary Śląskie
Postawił Piwo;: razy
Otrzymał Piw: razy
Kontakt:

Re: szyna can

Post autor: ślimak » 01 sty 2017, 18:54

1. Dobry wieczór jestem TOPIC_VIEWER
2. Mam radio blaupunkt 199 mp3 - prawdopodobnie pochodzi z Grande Punto
3. Potrzebuję pomocy w temacie podłączenia....

Jak pięknie mogło by to wyglądać.... :smutny

Tymczasem jak to radio z GRANDE PUNTO to nie podłączysz do LINEI. Próbowali... było na forum.
Renault Megane IV 1.2 TCe Energy Intens 132KM

skory85
klubowicz
klubowicz
Posty: 467
Rejestracja: 16 paź 2016, 23:50
Przebieg: 144144
Silnik: 1.4 V8+lpg
Rocznik: 2007
Lokalizacja: Sławków
Postawił Piwo;: razy
Otrzymał Piw: razy

Re: szyna can

Post autor: skory85 » 01 sty 2017, 19:08

Prezes o co chodzi to nie ja :) ktoś mnie naśladuje?? :zmieszany
Fiat 125p, Polonez Atu, Fiat Palio, Fiat Cinquecento, Fiat Punto II no i Linijka

Awatar użytkownika
ślimak
Administrator
Administrator
Posty: 3296
Rejestracja: 03 gru 2009, 21:39
Przebieg: 11000
Silnik: 1.2 TCe
Rocznik: 2016
Lokalizacja: Piekary Śląskie
Postawił Piwo;: razy
Otrzymał Piw: razy
Kontakt:

Re: szyna can

Post autor: ślimak » 01 sty 2017, 19:12

skory85 pisze:Prezes o co chodzi to nie ja :) ktoś mnie naśladuje?? :zmieszany
Oddychaj... każdy kto otworzy ten post zobaczy swój nick. Również Ty TOPIC_VIEWER (taki kodzik :) ) Chodzi o to aby nie wyskakiwać jak Filip z konopi lub guma z majtek. Mamy wróżyć z fusów co tam się dziej z tą szyną Can ?
Renault Megane IV 1.2 TCe Energy Intens 132KM

skory85
klubowicz
klubowicz
Posty: 467
Rejestracja: 16 paź 2016, 23:50
Przebieg: 144144
Silnik: 1.4 V8+lpg
Rocznik: 2007
Lokalizacja: Sławków
Postawił Piwo;: razy
Otrzymał Piw: razy

Re: szyna can

Post autor: skory85 » 01 sty 2017, 19:19

Uffff... A już myślałem, że znowu coś nabroiłem :lacha
Fiat 125p, Polonez Atu, Fiat Palio, Fiat Cinquecento, Fiat Punto II no i Linijka

25gaga60
Nowy
Nowy
Posty: 9
Rejestracja: 11 gru 2016, 8:13
Przebieg: 118000
Silnik: 1.4 8V
Rocznik: 2010

Re: szyna can

Post autor: 25gaga60 » 02 sty 2017, 17:31

ślimak pisze:1. Dobry wieczór jestem TOPIC_VIEWER
2. Mam radio blaupunkt 199 mp3 - prawdopodobnie pochodzi z Grande Punto
3. Potrzebuję pomocy w temacie podłączenia....

Jak pięknie mogło by to wyglądać.... :smutny

Tymczasem jak to radio z GRANDE PUNTO to nie podłączysz do LINEI. Próbowali... było na forum.
A jednak można tylko trzeba ominąć co nie co

-- 2 sty 2017, o 17:37 --
ślimak pisze:
skory85 pisze:Prezes o co chodzi to nie ja :) ktoś mnie naśladuje?? :zmieszany
Oddychaj... każdy kto otworzy ten post zobaczy swój nick. Również Ty TOPIC_VIEWER (taki kodzik :) ) Chodzi o to aby nie wyskakiwać jak Filip z konopi lub guma z majtek. Mamy wróżyć z fusów co tam się dziej z tą szyną Can ?
Podłączyłem radio pod fabryczne ISO i radio trzeba samemu włączyć i wyłączyć
Oczywiście zmieniłem oprogramowanie w radiu ( może nie ja )
I mam prośbę jak podłączyć ISO w kostce odpinając kabelki szyny can

Awatar użytkownika
Tomek
Moderator
Moderator
Posty: 6153
Rejestracja: 10 sty 2010, 21:26
Przebieg: 129000
Silnik: 1.4 V8 + LPG
Rocznik: 2009
Lokalizacja: Radom
Postawił Piwo;: razy
Otrzymał Piw: razy

Re: szyna can

Post autor: Tomek » 02 sty 2017, 18:14

Proponuję żebyś zapytał się tego asa który zmieniał oprogramowanie.
Taki magik na pewno będzie wiedział jak coś podłączyć poprzez odpinanie kabelków.

Online
Awatar użytkownika
mwas
Prezes
Prezes
Posty: 5300
Rejestracja: 15 lut 2010, 11:51
Przebieg: 160160
Silnik: 1.4 8v
Rocznik: 2007
Lokalizacja: Gdańsk
Postawił Piwo;: razy
Otrzymał Piw: razy
Kontakt:

Re: szyna can

Post autor: mwas » 02 sty 2017, 21:55

Muszę sprawdzić na schematach które to kabelki ale obawiam się, że po odpięciu szyny CAN radio będzie martwe :oj Jeśli magik zmienił soft w radiu, to na jaki ?

Wysłane z Galaxiaka
Linea Dynamic 1.4 8V '2007

Awatar użytkownika
zibi186
klubowicz
klubowicz
Posty: 497
Rejestracja: 09 lis 2012, 3:19
Przebieg: 139000
Silnik: 1.4 T.-jet + lpg
Rocznik: 2008
Lokalizacja: k / Pszczyny
Postawił Piwo;: razy
Otrzymał Piw: razy

Re: szyna can

Post autor: zibi186 » 02 sty 2017, 22:22

Myślę że kolega mial na mysli raczej rozkodowanie radia niż wymianę softu :)

Online
Awatar użytkownika
mwas
Prezes
Prezes
Posty: 5300
Rejestracja: 15 lut 2010, 11:51
Przebieg: 160160
Silnik: 1.4 8v
Rocznik: 2007
Lokalizacja: Gdańsk
Postawił Piwo;: razy
Otrzymał Piw: razy
Kontakt:

Re: szyna can

Post autor: mwas » 03 sty 2017, 9:25

zibi186 pisze:Myślę że kolega mial na mysli raczej rozkodowanie radia niż wymianę softu :)
Może tak być, wychodzi więc ponownie przekazanie zbyt mało, nieprecyzyjnych informacji...
25gaga60 pisze:
ślimak pisze:1. Dobry wieczór jestem TOPIC_VIEWER
2. Mam radio blaupunkt 199 mp3 - prawdopodobnie pochodzi z Grande Punto
3. Potrzebuję pomocy w temacie podłączenia....

Jak pięknie mogło by to wyglądać.... :smutny

Tymczasem jak to radio z GRANDE PUNTO to nie podłączysz do LINEI. Próbowali... było na forum.
A jednak można tylko trzeba ominąć co nie co
Skoro twierdzisz, że można, to może uchyliłbyś nieco rąbka tajemnicy i przekazał tą wiedzę tajemną, jak tej sztuki dokonać :? Bo jak na razie to wygląda tak:
Wpadasz na forum, ani me, ani be, walisz posta od razu na zasadzie: "dawać mi tu info" nie dając kompletnie nic od siebie, o mało precyzyjnym przekazie swoich żądań nie wspomnę... Forum to skarbnica wiedzy, ale wiedzę przekazujemy sobie tutaj w dwie strony.
25gaga60 pisze:Podłączyłem radio pod fabryczne ISO i radio trzeba samemu włączyć i wyłączyć
Oczywiście zmieniłem oprogramowanie w radiu ( może nie ja )
I mam prośbę jak podłączyć ISO w kostce odpinając kabelki szyny can
ISO to jest standard ogólny, nie tylko fabryczny w Fiacie. Kostka podłączeniowa w Linei spokojnie pasuje do radia od GP i z resztą nie tylko tego, ale do tych aftermarket również. Z tego co pamiętam, do aftermarketowych trzeba dorabiać dodatkowe zasilanie do podtrzymania pamięci radia. Jest tylko jedno ALE: mówimy tutaj o instalacji w jakiej wersji wyposażeniowej samochodu :? Bo teoretycznie jest tak: wersje, które były wyposażone w fabryczne radio, mają podejście z szyną CAN w kostce, wersje, które nie posiadały radia, powinny mieć kostkę ISO bez szyny CAN ale z dodatkowym zasilaniem pamięci w radiu. I teraz mogą się pojawić przeróbki w kostce: do wersji auta, która nie była wyposażona fabrycznie w radio chcemy podłączyć fabryczne radio oraz w wersji z fabrycznym radiem zmienić radio na aftermarketowe.
Linea Dynamic 1.4 8V '2007

25gaga60
Nowy
Nowy
Posty: 9
Rejestracja: 11 gru 2016, 8:13
Przebieg: 118000
Silnik: 1.4 8V
Rocznik: 2010

Re: szyna can

Post autor: 25gaga60 » 06 sty 2017, 8:21

Jak koledzy twierdza ze nie da rady to powiem tak
Miałem w lince radio Bosch CD zamieniłem na Blaupunkt MP3
Bosch był podpięty pod szyne can . Znalazłem gościa który zmienił wsad w eeprom 95325 i teraz radio musze samemu włączać i wyłączać
Jak kupiłem blaupukta pokazywał się napis canchech
I jak teraz podłączyć radio żeby po zapaleniu auta radio samoistnie się włączało i po zgaszeniu auta samo się wyłączało

Ktoś z WAS napisał ze za mało informacji !!!!
Mam nadzieje że napisałem prostym językiem
Pozdrawiam serdecznie WSZYSTKICH UŻYTKOWNIKÓW FIATA LINEA

Awatar użytkownika
zibi186
klubowicz
klubowicz
Posty: 497
Rejestracja: 09 lis 2012, 3:19
Przebieg: 139000
Silnik: 1.4 T.-jet + lpg
Rocznik: 2008
Lokalizacja: k / Pszczyny
Postawił Piwo;: razy
Otrzymał Piw: razy

Re: szyna can

Post autor: zibi186 » 06 sty 2017, 13:13

Kolego , myślę że te wykrzykniki są conajmniej nie na miejscu . A informacje podawane przez Ciebie faktycznie nie ulatwialy zadania . Jeśli masz takiego dobrego magika , to zwróć się do niego . Szukając info tutaj , daj sobie pomóc . Pozdrawiam :)
Ostatnio zmieniony 07 sty 2017, 1:18 przez zibi186, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
smak56
klubowicz
klubowicz
Posty: 3842
Rejestracja: 19 lis 2010, 15:17
Przebieg: 210000
Silnik: 1.3 multijet
Rocznik: 2007
Lokalizacja: Zielona Góra
Postawił Piwo;: razy
Otrzymał Piw: razy

Re: szyna can

Post autor: smak56 » 06 sty 2017, 21:24

zibi186 pisze:Jeśli masz takiego dobrego magika , to zwróć się do niego . Szukając info tutaj , daj sobie pomóc . Pozdrawiam :)
:eot Ostatnio byłem zainteresowany pewnym tematem dotyczącym silnika diesla. U nas nie poruszaliśmy tego, więc chciałem skorzystać z innego (przypadkowego) forum.
Więcej tego nie zrobię, właśnie z uwagi na sposób prowadzonej dyskusji. Jedni próbowali coś doradzić (w miarę swojej wiedzy), natomiast pytający udowadniali jacy oni są głupi. Bardzo podobnie wygląda ten wątek, który odbiega od naszych "normalnych" zachowań. Nie moją rolą jest kogokolwiek pouczać, ale na tym forum obowiązują jednak zasady, które odróżniają Nas od innych. Może nie jesteśmy alfami i omegami i nie każdy temat umiemy rozwiązać, ale nie można nam zarzucić, że się nie staramy. Nawet jak czasami jesteśmy śmieszni.
smak56
****
Obrazek

Online
Awatar użytkownika
mwas
Prezes
Prezes
Posty: 5300
Rejestracja: 15 lut 2010, 11:51
Przebieg: 160160
Silnik: 1.4 8v
Rocznik: 2007
Lokalizacja: Gdańsk
Postawił Piwo;: razy
Otrzymał Piw: razy
Kontakt:

Re: szyna can

Post autor: mwas » 06 sty 2017, 23:16

smak56 bardzo słusznie prawi :pivo
Wracając do meritum - nie pamiętam, aby w Linei było montowane kiedykolwiek radio firmy BOSCH... :oj Z mojej wiedzy wynika, że były to Blapunkty (z i bez MP3), w Grande Punto czasem zdarzał się Grundig.
Odpowiadając na pytanie:
25gaga60 pisze:Jak kupiłem blaupukta pokazywał się napis canchech
I jak teraz podłączyć radio żeby po zapaleniu auta radio samoistnie się włączało i po zgaszeniu auta samo się wyłączało
Jeśli mówimy o fabrycznym radiu, to funkcja ta (plus kilka innych) realizowana jest właśnie przez szynę CAN. Niestety, radio nie ma osobnego napięcia, które mówiłoby o tym, że właśnie włączyliśmy zapłon (czyli tzw. plus po stacyjce). Stąd też obawiam się, że po całkowitym odcięciu CANa radio w ogóle przestanie chcieć z nami współpracować :oj Ale to są jedynie moje domysły, osobiście nie miałem jeszcze okazji tego sprawdzić.
25gaga60 pisze:Ktoś z WAS napisał ze za mało informacji !!!!
Mam nadzieje że napisałem prostym językiem
Pozdrawiam serdecznie WSZYSTKICH UŻYTKOWNIKÓW FIATA LINEA
Owszem, językiem dość prostym, jednakże mało precyzyjnym :ink Również serdeczne pozdrowienia dla Ciebie, jako (mam nadzieję) zadowolonego użytkownika wozidła, jakim jest Fiat Linea :pivo
Linea Dynamic 1.4 8V '2007

25gaga60
Nowy
Nowy
Posty: 9
Rejestracja: 11 gru 2016, 8:13
Przebieg: 118000
Silnik: 1.4 8V
Rocznik: 2010

Re: szyna can

Post autor: 25gaga60 » 07 sty 2017, 7:08

Do kolegi który mówi ze linea nie miała Boscha
To jednak u mnie było zamontowane jak się nie mylę Bosch CD 323d ,ale zostało sprzedane dlatego dokładnie nie pamiętam
Pozdrawiam klubowiczów

ODPOWIEDZ
stoły drewniane

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość