Rozbudowa car-audio

Gra muzyka
jarop
klubowicz
klubowicz
Posty: 78
Rejestracja: 24 wrz 2013, 10:37
Przebieg: 89000
Silnik: 1.3 multijet
Rocznik: 2007
Lokalizacja: Sokołów Młp.
Postawił Piwo;: razy
Otrzymał Piw: razy

Re: Rozbudowa car-audio

Post autor: jarop » 18 maja 2014, 12:04

Witam
Zrobiłem tak jak mi poradziliście. Obyło się bez zdejmowania tapicerki drzwi. Po zsunięciu gumowej osłony od razu zauważyłem przerwany żółty kabel od głośnika. Zdjąłem trochę izolacji i skręciłem oba końce. Potem jeszcze wszystko potraktowałem taśmą izolacyjną. Dzięki za wszystko.

Awatar użytkownika
cichy
klubowicz
klubowicz
Posty: 3700
Rejestracja: 12 sie 2010, 23:49
Przebieg: 217000
Silnik: 2.0 110KM HDi
Lokalizacja: LBN
Postawił Piwo;: razy
Otrzymał Piw: razy
Kontakt:

Re: Rozbudowa car-audio

Post autor: cichy » 18 maja 2014, 20:34

smak56 i jeszcze to w bagażniku i komplet :)
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Sympatyk forum :-)

Awatar użytkownika
smak56
klubowicz
klubowicz
Posty: 4348
Rejestracja: 19 lis 2010, 15:17
Przebieg: 219000
Silnik: 1.3 multijet
Rocznik: 2007
Lokalizacja: Zielona Góra
Postawił Piwo;: razy
Otrzymał Piw: razy

Re: Rozbudowa car-audio

Post autor: smak56 » 18 maja 2014, 20:40

jarop; byłoby lepiej gdybyś zlutował, ale prowizorki często długo wytrzymują :lacha . Najważniejsze, że gra. :ok)

Ja natomiast wytłumiłem jedne tylne drzwi. Na drugie nie starczyło czasu. Nie może być normalnie. Zawsze musi się coś s........ć! :zły
Tym razem oderwała się listwa, na której wisi boczek na podszybiu, i po której przesuwa się szyba. No normalnie ręce opadają .......... .
Mała lutownica i panaceum na wszystko Michała (emmer-a) czyli klej na gorąco i jakoś poszło.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
smak56
****
Obrazek

Awatar użytkownika
Rafcio
klubowicz
klubowicz
Posty: 3538
Rejestracja: 08 gru 2009, 12:07
Przebieg: 90000
Silnik: 1.4 T-Jet + LPG
Rocznik: 2009
Lokalizacja: Cieszyn
Postawił Piwo;: razy
Otrzymał Piw: razy
Kontakt:

Re: Rozbudowa car-audio

Post autor: Rafcio » 18 maja 2014, 22:20

Stefan, dobrze że nie lutował bo to guzik daje. Mi jak w zeszłym roku urwał sie przewód od ogrzewania lusterka też lutowałem i co starczyło na jakiś miesiąc i znowu du.a. Elektryk założył konektorki na przewód urwany z obu stron i pare dni temu jak tak lało włączyłem i .................. działa!
Czyli to jest lepsze rozwiązanie niż lutowanie :smak
:pivo

Awatar użytkownika
smak56
klubowicz
klubowicz
Posty: 4348
Rejestracja: 19 lis 2010, 15:17
Przebieg: 219000
Silnik: 1.3 multijet
Rocznik: 2007
Lokalizacja: Zielona Góra
Postawił Piwo;: razy
Otrzymał Piw: razy

Re: Rozbudowa car-audio

Post autor: smak56 » 18 maja 2014, 23:54

Czyli sposób nieważny, ważne że skuteczny! :ok)
smak56
****
Obrazek

emmer
Moderator
Moderator
Posty: 5997
Rejestracja: 08 gru 2009, 9:18
Przebieg: 181000
Silnik: 1.4 T-Jet + LPG
Rocznik: 2008
Lokalizacja: Białobrzegi
Postawił Piwo;: razy
Otrzymał Piw: razy

Re: Rozbudowa car-audio

Post autor: emmer » 19 maja 2014, 8:44

plastik na gorąco to jak szara taśma. mozna naprawić wahadłowiec :)
Obrazek

Awatar użytkownika
stachu
klubowicz
klubowicz
Posty: 63
Rejestracja: 21 maja 2010, 20:47
Przebieg: 68000
Silnik: 1.4 8v
Rocznik: 2009
Lokalizacja: Mysłowice / Śląsk
Postawił Piwo;: razy
Otrzymał Piw: razy

Re: Rozbudowa car-audio

Post autor: stachu » 21 maja 2014, 17:29

witam,
pozwolę sobie jeszcze zapytać o głośniki Blaupunkt CX 170
czy ktoś ma jakieś zdanie / słuchał / spotkał się z opinią:

Kod: Zaznacz cały

http://www.blaupunkt.com/en/nc/products/car-multimedia/loudspeakers/products/single/5415/
w zasadzie nic nie znalazłem w sieci,
czy jest szansa, że poprawnie zagrają z radiem fabrycznym bez wzmacniacza ?
.: THX
.: Pozdr
.: St@chu
.: 126p / CC / PII / Linea

Awatar użytkownika
helletic
klubowicz
klubowicz
Posty: 2395
Rejestracja: 10 mar 2012, 0:21
Przebieg: 196000
Silnik: 1.4 8V + LPG
Rocznik: 2007
Lokalizacja: Poznań/ Stęszewko
Postawił Piwo;: razy
Otrzymał Piw: razy

Re: Rozbudowa car-audio

Post autor: helletic » 21 maja 2014, 17:39

Dokładnie - zagrają poprawnie, czyli deko lepiej od fabryki. Od 1-10 daję im 2,5 pkt. Na pewno nie dał bym tyle kasy za nie, nie są tego warte.

Awatar użytkownika
stachu
klubowicz
klubowicz
Posty: 63
Rejestracja: 21 maja 2010, 20:47
Przebieg: 68000
Silnik: 1.4 8v
Rocznik: 2009
Lokalizacja: Mysłowice / Śląsk
Postawił Piwo;: razy
Otrzymał Piw: razy

Re: Rozbudowa car-audio

Post autor: stachu » 21 maja 2014, 18:06

helletic dzieki !
trafia mi się trochę wolnego czasu, planuje wyciszyć sobie przednie drzwi, manuale na forum super, wiec powinno się udać,
przy okazji może wymienić głośniki, są opinie, że jest lepiej,
problem w tym, że nie planuje instalacji wzmacniacza, znalazłem na forum, że do fabrycznego głośniki ok. 50W,
polecane SinusLive mają chyba 100 ? czy fabryczne radio da rade ?
były pozytywne opinie o JBL CS-6C, niespecjalnie podoba mi się w nich "zwrotnica" (lub to coś co ją udaje),
no i tak sobie czytam :-)
.: THX
.: Pozdr
.: St@chu
.: 126p / CC / PII / Linea

Awatar użytkownika
helletic
klubowicz
klubowicz
Posty: 2395
Rejestracja: 10 mar 2012, 0:21
Przebieg: 196000
Silnik: 1.4 8V + LPG
Rocznik: 2007
Lokalizacja: Poznań/ Stęszewko
Postawił Piwo;: razy
Otrzymał Piw: razy

Re: Rozbudowa car-audio

Post autor: helletic » 21 maja 2014, 19:00

A czy planujesz przenieść wysokie tony na słupek? Bo jeżeli nie, to stosowanie zwrotnicy mija się z celem. Przez chore umiejscowienie fabrycznych cykaczy, mamy mocno ograniczony ich odsłuch. Zwrotnica dodatkowo jeszcze obetnie wysokie tony z mid-basów i będzie po ptokach.

Wzmacniacz może być słabszy o połowę od RMS głośnika, tu się o to nie martw :ink. Gorzej w drugą stronę, gdy moc wzmacniacza przewyższa mocno RMS głośnika, wtedy jest dym...z głośnika. Moim zdaniem idealnym zestawem dla Ciebie , był by zestaw µ-Dimension EL Comp 6.
http://allegro.pl/u-dimension-el-comp-5 ... 52327.html" onclick="window.open(this.href);return false;
nowe jednak trochę kosztują...dodtakowo koleś się pomylił i wystawił "szóstki" jako Comp 5.
http://elektrodor.pl/pl/u-dimension-el-comp-6.html" onclick="window.open(this.href);return false;

Awatar użytkownika
stachu
klubowicz
klubowicz
Posty: 63
Rejestracja: 21 maja 2010, 20:47
Przebieg: 68000
Silnik: 1.4 8v
Rocznik: 2009
Lokalizacja: Mysłowice / Śląsk
Postawił Piwo;: razy
Otrzymał Piw: razy

Re: Rozbudowa car-audio

Post autor: stachu » 21 maja 2014, 20:15

helletic Dzięki za pomysł.
Przeniesienie wysokich na słupki możliwe.
Czy problem wysokich wynika tylko z kierunku czy również z wysokości umiejscowienia ?
Czy w fabrycznej instalacji jest zwrotnica, czy tylko jakiś "kondensator" ?
Czy jest sens wymienić tylko "niskie" a zostawić fabryczne gwizdki (ktoś tak opisywał na forum)
Sory za ilość pytań, uczę się :-) Podobno nigdy nie jest za poźno ;-)
.: THX
.: Pozdr
.: St@chu
.: 126p / CC / PII / Linea

Awatar użytkownika
Tomek
Moderator
Moderator
Posty: 6367
Rejestracja: 10 sty 2010, 21:26
Przebieg: 129000
Silnik: 1.4 V8 + LPG
Rocznik: 2009
Lokalizacja: Radom
Postawił Piwo;: razy
Otrzymał Piw: razy

Re: Rozbudowa car-audio

Post autor: Tomek » 21 maja 2014, 20:49

Problem wysokich, to i kierunek, i wysokość umiejscowienia.
W fabrycznej instalacji jest tylko kondensatorek wbudowany w głośnik wysokotonowy.
Według mnie sens ma wyrzucenie wszystkiego, i kupno całego zestawu odseparowanego, z wooferami, tweeterami, i zwrotnicami.
A może zestaw Powerbass, taki jak smak56 zamontował???
Wydaje mi się że to taki złoty środek mógłby być, i o niebo lepszy od Blaupunktów.

Awatar użytkownika
helletic
klubowicz
klubowicz
Posty: 2395
Rejestracja: 10 mar 2012, 0:21
Przebieg: 196000
Silnik: 1.4 8V + LPG
Rocznik: 2007
Lokalizacja: Poznań/ Stęszewko
Postawił Piwo;: razy
Otrzymał Piw: razy

Re: Rozbudowa car-audio

Post autor: helletic » 21 maja 2014, 21:10

Jeżeli wstawiasz cyki w słupki, to jak najbardziej wymiana fabrycznych na lepsze.

PB jest tym złotym środkiem. Jednak różnica w odsłuchu porównując PB vs u-Dimension, to jak 4:7.
Wybór należy do kupującego :ink

Awatar użytkownika
smak56
klubowicz
klubowicz
Posty: 4348
Rejestracja: 19 lis 2010, 15:17
Przebieg: 219000
Silnik: 1.3 multijet
Rocznik: 2007
Lokalizacja: Zielona Góra
Postawił Piwo;: razy
Otrzymał Piw: razy

Re: Rozbudowa car-audio

Post autor: smak56 » 26 maja 2014, 1:28

Tomek pisze:Problem wysokich, to i kierunek, i wysokość umiejscowienia. W fabrycznej instalacji jest tylko kondensatorek wbudowany w głośnik wysokotonowy. Według mnie sens ma wyrzucenie wszystkiego, i kupno całego zestawu odseparowanego
Nie wiem co na to powie Jarek, ale ja wstrzymałbym się z tym wyrzucaniem wszystkiego. Dzisiaj wygłuszałem ostatnie drzwi (lewy tył) i przyszedł mi do głowy pomysł podłączenia twitera (oryginalnego) do tylnego głośnika. Odsłuch na tylnej kanapie poprawił się - i to bardzo. Mile wpadają też w ucho wyższe tony z tyłu, siedząc na przednich fotalach. Jednak nie zostawiłem tego podłączenia. Dlaczego? Ano dlatego, że nie zakładam wzmacniacza i subwofera, a podłączenie jak wyżej, zabiera niskie tony, a w fabrycznym radiu nie ma już czym obniżyć. Jedyny drobny problem przy ewentualnym montażu to nawiercenie około 50 otworków, wiertełkiem 0.5 mm w maskownicy . Na :foto cykacz przystawiony w ewentualne miejsce (mocowanie na Michała :ryczy )
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
smak56
****
Obrazek

Awatar użytkownika
Tomek
Moderator
Moderator
Posty: 6367
Rejestracja: 10 sty 2010, 21:26
Przebieg: 129000
Silnik: 1.4 V8 + LPG
Rocznik: 2009
Lokalizacja: Radom
Postawił Piwo;: razy
Otrzymał Piw: razy

Re: Rozbudowa car-audio

Post autor: Tomek » 27 maja 2014, 13:50

Strasznie mi opornie idzie z tym moim audio w czarnuli :smak
Nie ma się zupełnie kiedy za to zabrać, i wszystko naprawdę małymi kroczkami...
Ale ostatnio udało mi się przymocować wzmacniacz, w nogach pasażera, pod schowkiem.
Wykonałem misterną konstrukcję z aluminiowych ceowników, no i nawet nieźle wyszło.
A, tylko wzmacniacz przymocowany, nie oznacza wzmacniacza podłączonego... na razie se tam wisi.

Mało czasu na dłubanie, dlatego mam koncepcję, żeby radyjko zabrać na Zlot, to się może w przerwie między browarkami uda je zamienić z fabrycznym.
Paru chętnych pomocników też się na pewno znajdzie :zlośnik :pivo

ODPOWIEDZ
stoły drewniane

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości