Teraz jest 19 sty 2017, o 07:33


Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 253 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5 ... 17  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Rozbudowa car-audio
PostNapisane: 12 kwi 2010, o 11:44 
Offline
Administrator
Administrator

Dołączył(a): 8 gru 2009, o 09:18
Posty: 5970
Lokalizacja: Białobrzegi
Postawił Piwo : 45 razy
Otrzymał Piw: 136 razy
nie wiem czy jest nasz specjalista, ale zastanawiam się nad zakupem takiego cuś. zrobiło się "prawie" ciepło, także czas na rozbudowę audio. wymiana radia odpada - fabryczne ładnie się komponuje, sterowanie w kierownicy musi zostać (przeróbka 500 zł!!!!). Tak więc pomyślałem że spróbuję tego

Obrazek

http://www.allegro.pl/item977815455_adapter_rca_czincz_wzmacniacz_sinuslive_jakosc.html


Góra
 Zobacz profil Prywatny album  Przebieg:   181000   Silnik:   1.4 T-Jet + LPG   Rocznik:   2008    
 
 Tytuł:
PostNapisane: 12 kwi 2010, o 12:20 
Offline
klubowicze
klubowicze
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 7 gru 2009, o 20:51
Posty: 1016
Lokalizacja: Olsztyn
Postawił Piwo : 3 razy
Otrzymał Piw: 20 razy
a sprawdzałeś, słyszałeś, widziałeś jak to gra u innych? sprawdza się? będzie kompatybilne z org radiami liny?


Góra
 Zobacz profil   Przebieg:   40500   Silnik:   1,3 MultiJet   Rocznik:   2007    
 
 Tytuł:
PostNapisane: 12 kwi 2010, o 12:28 
Offline
Administrator
Administrator

Dołączył(a): 8 gru 2009, o 09:18
Posty: 5970
Lokalizacja: Białobrzegi
Postawił Piwo : 45 razy
Otrzymał Piw: 136 razy
kompatybilne musi być, ponieważ podłączasz się pod przewody głośnikowe już za radiem. poczytałem troche fora car-audio i jest tyle samo zwolenników co przeciwników. jak sam nie sprawdze to nie bede wiedział. juz zamówiłem. czekam na przesyłke i troche cieplejszej pogody i do roboty.


Góra
 Zobacz profil Prywatny album  Przebieg:   181000   Silnik:   1.4 T-Jet + LPG   Rocznik:   2008    
 
 Tytuł:
PostNapisane: 12 kwi 2010, o 13:27 
Offline
klubowicze
klubowicze
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 7 gru 2009, o 20:51
Posty: 1016
Lokalizacja: Olsztyn
Postawił Piwo : 3 razy
Otrzymał Piw: 20 razy
aha to w takim razie daj znaka jak gra :)


Góra
 Zobacz profil   Przebieg:   40500   Silnik:   1,3 MultiJet   Rocznik:   2007    
 
 Tytuł:
PostNapisane: 12 kwi 2010, o 16:28 
Offline
klubowicze
klubowicze

Dołączył(a): 13 gru 2009, o 17:28
Posty: 248
Lokalizacja: Poznań
Postawił Piwo : 0 raz
Otrzymał Piw: 2 razy
zadam kolegom lamerskie pytania co to jest?
Bo po wpisie z alledrogo nie bardzo dociera do mnie co to jest.
domyślam się, że ma wzmocnić sygnał, ale czy na pewno?
To Jakieś wzmacniacze, przedwzmacnacze toru?
Helletic wypowiedż się.

_________________
Tomek


Góra
 Zobacz profil   Przebieg:   49000   Silnik:   1,3 mjt   Rocznik:   2008    
 
 Tytuł:
PostNapisane: 12 kwi 2010, o 19:19 
Offline
Administrator
Administrator

Dołączył(a): 4 gru 2009, o 20:04
Posty: 3337
Lokalizacja: Markotów Duży
Postawił Piwo : 135 razy
Otrzymał Piw: 105 razy
Podejrzewam że kolega Helletic powie tak; żeby coś wzmocnić trzeba najpierw mieć co wzmocnić (czytaj sprzęt). Zacząć jednak od odtwarzacza. Dla mnie wystarcza to co jest :luzak

_________________
LINEA 1.4 8V DYNAMIC


Góra
 Zobacz profil Prywatny album  Przebieg:   92000   Silnik:   1.4 8v   Rocznik:   2007    
 
 Tytuł:
PostNapisane: 12 kwi 2010, o 23:38 
Offline
klubowicze
klubowicze
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 8 gru 2009, o 21:42
Posty: 377
Lokalizacja: krakowskie
Postawił Piwo : 6 razy
Otrzymał Piw: 12 razy
Ale to nie jest żaden wzmacniacz. To urządzonko to konwerter sygnału wyjściowego na wejściowy. Jednym słowem, jeśli chcesz podłączyć wzmacniacz mocy do radia, ale ono nie ma wyjścia przedwzmacniacza, to do wyjścia głośnikowego radia podpinasz to urządzonko, a ono zmniejsza sygnał do poziomu sygnału, który wchodzi na końcówkę mocy. Kupujesz takie urządzonko, podpinasz do wyjścia głośnikowego radia, następnie do niego podpinasz duży wzmacniacz i przykładowo subwoofer.
Samo w sobie urządzenie do niczego nie będzie służyć.
Odnośnie strat sygnału, to każdy wzmacniacz wprowadza pewne zniekształcenia nieliniowe, szczególnie przy wyższym poziomie natężenia dźwięku. Również końcówka mocy wprowadza szumy. Sygnał z takiego konwertera będzie częściowo zniekształcony w stosunku do pierwotnego sygnału z przedwzmacniacza radia.


Góra
 Zobacz profil   Przebieg:   86000   Silnik:   1.4 8V   Rocznik:   2008    
 
 Tytuł:
PostNapisane: 13 kwi 2010, o 14:37 
Offline
klubowicze
klubowicze
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 3 mar 2010, o 07:55
Posty: 1011
Lokalizacja: Knurów
Postawił Piwo : 1 raz
Otrzymał Piw: 2 razy
radyjko dobrze daje czadu
jak sie podgłośni na skali do min 20 jedn. to w zupełności wystarczy
:lacha :lacha :lacha no chyba że ktoś jest troche przygłuchy :lacha :lacha :lacha


:ryczy


Góra
 Zobacz profil Prywatny album  Przebieg:   85   Silnik:   1.3 multijet   Rocznik:   2007    
 
 Tytuł:
PostNapisane: 13 kwi 2010, o 14:56 
Kolega
Kolega
Avatar użytkownika
A więc tak.

Jak najbardziej polecam zamontowanie tego co masz na zdjęciu, tylko wtedy, gdy radio nie ma fabrycznie wyjść typu chinch. A jak wiadomo nasze fabryczne radia tego nie mają. Jeśli jednak radio jest w takowe wyposażone polecam zwrotnice (Sinus Live oczywiście). Służą one do obcięcia low pass na wysoko tonowym głośniku i do obcięcia high pass na szeroko pasmowym głośniku (taka najogólniejsza info. dla niewtajemniczonych).
Poza tym wybrałeś jedną z najlepszych pod względem parametrów i najbardziej przystępnych cenowo firm, czyli Sinus Live. Polecam Tobie i każdemu zmieniającemu coś przy sprzęcie wymianę również głośników w drzwiach na tej samej marki głośniki np. Sinus Live SL-165W wysoko tonowy tzw. "cykacz" + szeroko pasmowy tzw "średni").

Jeśli chodzi o pytanie, czy ten konwerter wzmacnia sygnał? Odpowiedź - ABSOLUTNIE NIE!
To służy tylko do adaptacji wzmacniacza.

Moje zdanie na temat fabrycznego radia, już co poniektórzy znają - kiszka i tyle! Polecam każdemu wymienić te badziewie na choćby jakiegoś Pioneera za 500 PLN, będzie grało o nieeeebo lepiej! Aha i ważne, by miało te radyjko wyjście minimum na 1 chinch (najlepiej na dwie albo więcej, ale wtedy cena jest dwa albo więcej razy wyższa ;)

Co do wzmacniacza, to wcale nie jest taki drogi interes. Dobrej klasy wzmacniacz+subwoofer dostaniemy jako komplet za około 500 PLN. Ja osobiście posiadam ten zestaw (wzmacniacz) BLAUPUNKT EMb 1200 + (subwoofer) BLAUPUNKT GTA 470 cena w/w czyli około 500 PLN. Do tego komplet kabli chinch, odpowiedni kabel zasilający + odpowiedni bezpiecznik w obudowie.


Góra
   
 
 Tytuł:
PostNapisane: 14 kwi 2010, o 07:30 
Offline
Administrator
Administrator

Dołączył(a): 8 gru 2009, o 09:18
Posty: 5970
Lokalizacja: Białobrzegi
Postawił Piwo : 45 razy
Otrzymał Piw: 136 razy
dzieki za upewnienie mnie w decyzji. odnośnie wymiany radyjka, to z chęcią bym to zrobił. nawet posiadam alpinkę, ale szkoda mi sterowania w kierownicy. moze pojawia sie w niedługim czasie jakieś adaptery.

helletic, mógłbyś przypomnieć którędy się przedostałeś od aku do wnętrza samochodu i skąd brałeś "mase" do wzmaka?

i jeszcze jedno. interesuje mnie jakis schemat jakie wyjścia mamy na kostce z tyłu radyjka. wie ktoś skąd to można ściągnąć?


Góra
 Zobacz profil Prywatny album  Przebieg:   181000   Silnik:   1.4 T-Jet + LPG   Rocznik:   2008    
 
 Tytuł:
PostNapisane: 11 maja 2010, o 14:34 
Offline
Nowy
Nowy
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 11 gru 2009, o 07:51
Posty: 7
Lokalizacja: Poznań
Postawił Piwo : 0 raz
Otrzymał Piw: 1 raz
W temacie przebudowy audio...

Czy któryś z kolegów mógłby podrzucić jakąś fotkę wnętrza linki z innym niż fabryczne radiem? jestem bardzo ciekawy jak to może wyglądać i czy wymieniając radio nie zrobiłbym wnętrzu krzywdy...

Druga sprawa (to do kolegów którzy rozbierali drzwi itd...
Jakiej średnicy są głośniki średnio-niskotonowe w przednich i tylnych drzwiach?
Przymierzam się narazie teoretycznie do audio a nie chciałbym na tym etapie rozkręcać auta...

Będę wdzięczny za każdą pomoc...

_________________
----------------------------------
Pozdawiam

Marcin "Boomir"

Linea 1.4 T-Jet Dynamic 2008r


Góra
 Zobacz profil   Przebieg:   30000   Silnik:   1.4 T-Jet   Rocznik:   2008    
 
 Tytuł:
PostNapisane: 12 maja 2010, o 07:49 
Offline
Administrator
Administrator

Dołączył(a): 8 gru 2009, o 09:18
Posty: 5970
Lokalizacja: Białobrzegi
Postawił Piwo : 45 razy
Otrzymał Piw: 136 razy
były zdjęcia ale sprzatanie chyba wcięło.

znalazłem to. wałściciela przepraszam za ewentualne prawa autorskie

Obrazek


Góra
 Zobacz profil Prywatny album  Przebieg:   181000   Silnik:   1.4 T-Jet + LPG   Rocznik:   2008    
 
 Tytuł:
PostNapisane: 12 maja 2010, o 16:32 
Offline
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 9 gru 2009, o 07:34
Posty: 6032
Lokalizacja: Sosnowiec
Postawił Piwo : 214 razy
Otrzymał Piw: 204 razy
emmer napisał(a):
były zdjęcia ale sprzatanie chyba wcięło.

znalazłem to. wałściciela przepraszam za ewentualne prawa autorskie


BOLO się ucieszy że jego auto jest sławne:D Radio jest ładnie wkomponowane, ale ta ramka jest przerabiana. Oryginalna wygląda gorzej bo radio nieco wystaje, a tutaj siedzi głęboko.


Góra
 Zobacz profil Prywatny album  Przebieg:   129000   Silnik:   T-Jet z gazem   Rocznik:   2009    
 
 Tytuł:
PostNapisane: 12 maja 2010, o 19:54 
Offline
klubowicze
klubowicze
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 8 gru 2009, o 15:03
Posty: 442
Lokalizacja: Łódź
Postawił Piwo : 0 raz
Otrzymał Piw: 13 razy
czytam, czytam... zachęciliście mnie i chyba zdecyduję się na wymianę głośników (przydałoby się info o wymiarach itp)... co do radia... jest jakie jest, ale wymieniał nie będę... pomny doświadczeń z przszłości z włamaniami i zniszczeniami deski rodzielczej w innych moich autach. Może i kiepskie, ale mało chetnych na nie i to jak dla mnie jest duzy plus... :lacha

_________________
Linea 1.4 8v & LPG r.2007 wersja Dynamic 85 KKm (Syn)
Linea 1.4 Turbo r.2009 wersja Dynamc 56 KKm (To ja)


Góra
 Zobacz profil   Przebieg:   85555   Silnik:   1.4 8v   Rocznik:   2007    
 
 Tytuł:
PostNapisane: 12 maja 2010, o 20:07 
Offline
Administrator
Administrator

Dołączył(a): 4 gru 2009, o 20:04
Posty: 3337
Lokalizacja: Markotów Duży
Postawił Piwo : 135 razy
Otrzymał Piw: 105 razy
Aixen auto wymień nie głośniki :zlośnik

_________________
LINEA 1.4 8V DYNAMIC


Góra
 Zobacz profil Prywatny album  Przebieg:   92000   Silnik:   1.4 8v   Rocznik:   2007    
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 253 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5 ... 17  Następna strona

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Theme designed by stylerbb.net © 2008
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]