Moje radio dostało świra (na chwilę)

Gra muzyka
Awatar użytkownika
ślimak
Administrator
Administrator
Posty: 3265
Rejestracja: 03 gru 2009, 21:39
Przebieg: 11000
Silnik: 1.2 TCe
Rocznik: 2016
Lokalizacja: Piekary Śląskie
Postawił Piwo;: razy
Otrzymał Piw: razy
Kontakt:

Re: Moje radio dostało świra (na chwilę)

Post autor: ślimak » 29 paź 2016, 14:46

smak56 pisze:
mwas pisze:Może załapało zomne luty na połączeniu wyświetlacza :pomysli
Będę sytuację monitorował (jak MON okręty na Bałtyku :ryczy )
Może zadzwonię do Antoniego :ryczy
Renault Megane IV 1.2 TCe Energy Intens 132KM

will
Administrator
Administrator
Posty: 3357
Rejestracja: 04 gru 2009, 20:04
Przebieg: 96000
Silnik: 1.4 8v
Rocznik: 2007
Lokalizacja: Markotów Duży
Postawił Piwo;: razy
Otrzymał Piw: razy

Re: Moje radio dostało świra (na chwilę)

Post autor: will » 29 paź 2016, 17:26

Chciałoby się powiedzieć"przypadek" :ink
LINEA 1.4 8V DYNAMIC

Awatar użytkownika
smak56
klubowicze
klubowicze
Posty: 3806
Rejestracja: 19 lis 2010, 15:17
Przebieg: 206000
Silnik: 1.3 multijet
Rocznik: 2007
Lokalizacja: Zielona Góra
Postawił Piwo;: razy
Otrzymał Piw: razy

Re: Moje radio dostało świra (na chwilę)

Post autor: smak56 » 30 paź 2016, 2:38

will pisze:Chciałoby się powiedzieć"przypadek" :ink
Coś jest na rzeczy, gdyż dzisiaj na wyświetlaczu zawiesiła się siła głosu. Po chwili wszystko znów :ok). (Monitoruję!)
smak56
****
Obrazek

skory85
klubowicze
klubowicze
Posty: 419
Rejestracja: 16 paź 2016, 23:50
Przebieg: 144144
Silnik: 1.4 V8+lpg
Rocznik: 2007
Lokalizacja: Sławków
Postawił Piwo;: razy
Otrzymał Piw: razy

Re: Moje radio dostało świra (na chwilę)

Post autor: skory85 » 05 sty 2017, 22:58

Dzisiaj troszkę chwycił mróz, postanowiłem, że pod domem zgasze radio żeby przy odpaleniu nie pobierali zbędnej energii. Otworzyłem linijkę z pilota otworzyłem drzwi a radyjko samo entuzjastycznie przywitało mnie muzyka, miał ktoś tak??
Fiat 125p, Polonez Atu, Fiat Palio, Fiat Cinquecento, Fiat Punto II no i Linijka

Awatar użytkownika
Rafcio
Forum to jego świat
Forum to jego świat
Posty: 3408
Rejestracja: 08 gru 2009, 12:07
Przebieg: 79000
Silnik: 1.4 T-Jet + LPG
Rocznik: 2009
Lokalizacja: Cieszyn
Postawił Piwo;: razy
Otrzymał Piw: razy
Kontakt:

Re: Moje radio dostało świra (na chwilę)

Post autor: Rafcio » 06 sty 2017, 9:38

skory85 pisze:Dzisiaj troszkę chwycił mróz, postanowiłem, że pod domem zgasze radio żeby przy odpaleniu nie pobierali zbędnej energii. Otworzyłem linijkę z pilota otworzyłem drzwi a radyjko samo entuzjastycznie przywitało mnie muzyka, miał ktoś tak??
Przypuszczam że podczas mrozu z liny zrobiła się wersja "exclusive" i teraz będzie witał Cię muzyką :ryczy
Obrazek TOPIC_VIEWER Pozdrowienia dla Ciebie !

skory85
klubowicze
klubowicze
Posty: 419
Rejestracja: 16 paź 2016, 23:50
Przebieg: 144144
Silnik: 1.4 V8+lpg
Rocznik: 2007
Lokalizacja: Sławków
Postawił Piwo;: razy
Otrzymał Piw: razy

Re: Moje radio dostało świra (na chwilę)

Post autor: skory85 » 06 sty 2017, 11:17

Powiadasz, ze owacyjne witanie mojej osoby :banan
Fiat 125p, Polonez Atu, Fiat Palio, Fiat Cinquecento, Fiat Punto II no i Linijka

Awatar użytkownika
zibi186
klubowicze
klubowicze
Posty: 406
Rejestracja: 09 lis 2012, 3:19
Przebieg: 135000
Silnik: 1.4 T.-jet + lpg
Rocznik: 2008
Lokalizacja: k / Pszczyny
Postawił Piwo;: razy
Otrzymał Piw: razy

Re: Moje radio dostało świra (na chwilę)

Post autor: zibi186 » 06 sty 2017, 13:40

Skory 85 ,
"Dzisiaj troszkę chwycił mróz, postanowiłem, że pod domem zgasze radio żeby przy odpaleniu nie pobierali zbędnej energii." - jeśli się nie mylę to radio podczas odpalania jest wylączone , po odpaleniu rusza ponownie . Pozdrawiam :)

Awatar użytkownika
mwas
Prezes
Prezes
Posty: 5206
Rejestracja: 15 lut 2010, 11:51
Przebieg: 157777
Silnik: 1.4 8v
Rocznik: 2007
Lokalizacja: Gdańsk
Postawił Piwo;: razy
Otrzymał Piw: razy
Kontakt:

Re: Moje radio dostało świra (na chwilę)

Post autor: mwas » 06 sty 2017, 17:49

Jeśli mówimy o radiu fabrycznym, to powinno być tak: auto odpalone, radio gra - gasimy auto, radio się wyłącza, po ponownym przekręceniu kluczyka radio samoczynnie się włącza. Auto odpalone, ręcznie wyłączamy radio i gasimy silnik. Po ponownym przekręceniu kluczyka radio jest wyłączone, po odpaleniu nadal wyłączone. Przy zgaszonym silniku włączamy radio, wtedy gra przez 20 min i samo się wyłącza. Jeśli sami wyłączymy radio wcześniej, wtedy przy przekręceniu kluczyka radio się nie włączy.

Wysłane z Galaxiaka
Linea Dynamic 1.4 8V '2007

skory85
klubowicze
klubowicze
Posty: 419
Rejestracja: 16 paź 2016, 23:50
Przebieg: 144144
Silnik: 1.4 V8+lpg
Rocznik: 2007
Lokalizacja: Sławków
Postawił Piwo;: razy
Otrzymał Piw: razy

Re: Moje radio dostało świra (na chwilę)

Post autor: skory85 » 06 sty 2017, 18:17

Koledzy. Radio było wyłączone a kluczyki były w mojej rece, otworzyłem drzwi i nagle mnie muzyka przywitała. Wcześniej przed zgaszeniem auta wyłączyłem radio guzikiem potencjometra.
Fiat 125p, Polonez Atu, Fiat Palio, Fiat Cinquecento, Fiat Punto II no i Linijka

Awatar użytkownika
zibi186
klubowicze
klubowicze
Posty: 406
Rejestracja: 09 lis 2012, 3:19
Przebieg: 135000
Silnik: 1.4 T.-jet + lpg
Rocznik: 2008
Lokalizacja: k / Pszczyny
Postawił Piwo;: razy
Otrzymał Piw: razy

Re: Moje radio dostało świra (na chwilę)

Post autor: zibi186 » 06 sty 2017, 19:40

Mwas , chodzilo mi o to że podczas samego rozruchu silnika radio również się wylącza tzn.że nie gra nieprzerwanie od momentu pierwszego przekrecenia kluczyka w stacyjce poprzez czas rozruchu i dalej . Czy się mylę ?
A to , co przytrafilo się koledze skory85 to bez wątpienia radosne powitanie wlasciciela przez wdzięczną linkę :) :)
Pozdrawiam :)

Awatar użytkownika
smak56
klubowicze
klubowicze
Posty: 3806
Rejestracja: 19 lis 2010, 15:17
Przebieg: 206000
Silnik: 1.3 multijet
Rocznik: 2007
Lokalizacja: Zielona Góra
Postawił Piwo;: razy
Otrzymał Piw: razy

Re: Moje radio dostało świra (na chwilę)

Post autor: smak56 » 06 sty 2017, 21:37

Maciek napisał, że tak powinno być. Ale nasze samochody to nie jakaś tam seria robotów! One są nieprzewidywalne, stroją fochy, cieszą się itd. Moje radio tylko część tych zachowań posiada w innych zachowuje się odmiennie. Już kiedyś pisałem, że przeskoczyło z 20 min na 60. Po wyłączeniu zapłonu nigdy nie gaśnie, chyba że wyłączę sam (lub 60 min). Czasami po przekręceniu (włączenie) stacyjki się włączy, a czasami nie. Zawsze kiedy stawiam na parkingu, najpierw wyłączam auto, a później dopiero radio. W chwili rozruchu, radio przygasa (nigdy się nie wyłącza) :lacha . Twierdzę, że TTTM i się nie stresuję :luzak
smak56
****
Obrazek

Awatar użytkownika
zibi186
klubowicze
klubowicze
Posty: 406
Rejestracja: 09 lis 2012, 3:19
Przebieg: 135000
Silnik: 1.4 T.-jet + lpg
Rocznik: 2008
Lokalizacja: k / Pszczyny
Postawił Piwo;: razy
Otrzymał Piw: razy

Re: Moje radio dostało świra (na chwilę)

Post autor: zibi186 » 06 sty 2017, 22:16

Smak56 , u mnie wygląda to tak że gdybym na przyklad po przekręceniu stacyjki w pierwsze polozenie włączył "mute" w radiu , to już po uruchomieniu silnika radio znowu gra . Dlatego , oraz z powodu wygaszenia wyswietlacza podczas samego rozruchu pomyslalem , że następuje jakby restart radia czyli ponowne włączenie - stąd wziąl się wniosek że podczas samego rozruchu radio jest jednak wyłączone przez komputer . Oczywiście jesli się mylę i chwilowy zanik napięcia w radiu podczas uruchamiania silnika nie jest spowodowany funkcją komputera a jedynie efektem duzego poboru prądu przez rozrusznik , to nie jest to oczywiscie powód do stresu :) Sorry , jeśli kogoś wprowadzilem w błąd. Pozdrawiam :)

Awatar użytkownika
smak56
klubowicze
klubowicze
Posty: 3806
Rejestracja: 19 lis 2010, 15:17
Przebieg: 206000
Silnik: 1.3 multijet
Rocznik: 2007
Lokalizacja: Zielona Góra
Postawił Piwo;: razy
Otrzymał Piw: razy

Re: Moje radio dostało świra (na chwilę)

Post autor: smak56 » 06 sty 2017, 22:25

zibi186 pisze: że następuje jakby restart radia czyli ponowne włączenie - stąd wziąl się wniosek że podczas samego rozruchu radio jest jednak wyłączone przez komputer . Oczywiście jesli się mylę i chwilowy zanik napięcia w radiu podczas uruchamiania silnika nie jest spowodowany funkcją komputera a jedynie efektem duzego poboru prądu przez rozrusznik , to nie jest to oczywiscie powód do stresu :)
Jak dla mnie to wprowadzasz bardzo dużo wiedzy, której ja nie "kumam" :ryczy Dla mnie jak radio jest włączone po przekręceniu stacyjki na I (raz jest innym razem nie), to jak przekręcę na zapłon II i przygaśnie na chwilę, to nie mam zielonego pojęcia dlaczego tak robi. I nie wnikam w to, bo po co? :lacha
smak56
****
Obrazek

Awatar użytkownika
zibi186
klubowicze
klubowicze
Posty: 406
Rejestracja: 09 lis 2012, 3:19
Przebieg: 135000
Silnik: 1.4 T.-jet + lpg
Rocznik: 2008
Lokalizacja: k / Pszczyny
Postawił Piwo;: razy
Otrzymał Piw: razy

Re: Moje radio dostało świra (na chwilę)

Post autor: zibi186 » 06 sty 2017, 22:40

Smak 56 , kolega Skory 85 napisal wczesniej , że wylączyl radio aby przy odpaleniu nie pobieralo zbędnej energii . Dlatego napisalem że w/g mnie radio podczas samego rozruchu silnika jest wyłączone, czyli nie pobiera energii. Bylem przekonany że tak jest . Cóż , mylić się jest rzeczą ludzką podobno . :-<<
Pozdrawiam :)

Awatar użytkownika
mwas
Prezes
Prezes
Posty: 5206
Rejestracja: 15 lut 2010, 11:51
Przebieg: 157777
Silnik: 1.4 8v
Rocznik: 2007
Lokalizacja: Gdańsk
Postawił Piwo;: razy
Otrzymał Piw: razy
Kontakt:

Re: Moje radio dostało świra (na chwilę)

Post autor: mwas » 06 sty 2017, 23:04

Radio podczas rozruchu jest wyłączane, ale mam wrażenie, że nie przez komputer a przez zwykły duży pobór prądu przez rozrusznik :ink Chociaż może być to oczywiście realizowane przez komputer, ale jeśli tak, to czemu konstruktorzy nie zrobili tego samego ze światłami :? :pomysli Tutaj bardziej by się to przydało, bo nie dość, że ciągnął prąd to jeszcze dostają po dupie przez wachnięcie napięcia przy rozruchu :oj
Linea Dynamic 1.4 8V '2007

ODPOWIEDZ
stoły drewniane

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość