Moje radio dostało świra (na chwilę)

Gra muzyka
Awatar użytkownika
mireks
klubowicze
klubowicze
Posty: 958
Rejestracja: 15 lut 2010, 10:04
Przebieg: 65000
Silnik: 2.0 Multijet
Rocznik: 2012
Lokalizacja: Warszawa
Postawił Piwo;: razy
Otrzymał Piw: razy
Kontakt:

Post autor: mireks » 29 wrz 2011, 9:05

Lula pisze:Mireks - to pewnie konserwacja nadajnika na PKiN, ja na przykład nie mogłam odszukać stacji na 93.3
Sęk w tym, że niektóre stacje nadawały ale bardzo słabo. Np. prawie zupełnie zniknęła Wawa na 89.8 MHz i na obrzeżach miasta nie było jej słychać. Natomiast w centrum słyszalność była taka jakby radio nadawało z odległości 50 km czyli chwilowe zanikanie sygnału, szumy i co dziwne także chwilami bardzo silny sygnał. Gdyby konserwowali nadajnik na PKiN, to wyłączyliby wszystko na amen... Taka ciekawostka :pomysli

Następnym razem polecimy posłuchać radia do Krakowa :)

Awatar użytkownika
Matko20
klubowicze
klubowicze
Posty: 215
Rejestracja: 28 mar 2010, 18:32
Przebieg: 31150
Silnik: 1,3 Multijet
Rocznik: 2007
Lokalizacja: Wrocław

Post autor: Matko20 » 30 wrz 2011, 18:31

pewnie sabotaż :)

Awatar użytkownika
Lula
klubowicze
klubowicze
Posty: 93
Rejestracja: 08 wrz 2011, 21:48
Przebieg: 100000
Silnik: 1.4 T-Jet
Rocznik: 2009
Lokalizacja: Warszawa

Post autor: Lula » 30 wrz 2011, 23:26

W Warszawie nadajniki są na PKiN i na innych obiektach (np. Rondo1), są także nadajniki w Raszynie, Pruszkowie i in. stąd przy konserwacji na PKiN można słyszeć niektóre stacje.
Taka sytuacja pojawia się nie pierwszy raz, ale główna pociecha, że to nie wina radia naszych Linei :)

Awatar użytkownika
smak56
klubowicze
klubowicze
Posty: 3812
Rejestracja: 19 lis 2010, 15:17
Przebieg: 207777
Silnik: 1.3 multijet
Rocznik: 2007
Lokalizacja: Zielona Góra
Postawił Piwo;: razy
Otrzymał Piw: razy

Re: Moje radio dostało świra (na chwilę)

Post autor: smak56 » 21 lut 2013, 23:44

Dzisiaj dopadł mnie świr radia! Po 20 min. (tak miałem ustawione) radio wyłączyło się. Po ponownym włączeniu okazało się, że wszystkie zapamiętane stacje (18 na FM i 4 AM) zniknęły! :red Nie mam pojęcia co się stało! Ale to nie był problem, gdyż na nowo zaprogramowałem stacje i wszystko wróciło do normy. Za wyjątkiem jednego ......... W funkcji MENU jest pozycja RADIO OFF. Pozwala ona na ustawienie wyłączenia na 00 min. lub 20 min. Tak było i tak jest w instrukcji. Ale po tym co się wydarzyło w moim radiu, jest teraz 00 min. i 60 minut! Czy ktoś wie może co się stało? Aku jest naładowany i nie był rozłączany. (Czary jakieś czy asteroida?)
smak56
****
Obrazek

Awatar użytkownika
sylwek
klubowicze
klubowicze
Posty: 494
Rejestracja: 29 maja 2012, 21:56
Przebieg: 48000
Silnik: 1.4 8V + LPG
Rocznik: 2008
Lokalizacja: ELC
Postawił Piwo;: razy
Otrzymał Piw: razy

Re: Moje radio dostało świra (na chwilę)

Post autor: sylwek » 21 lut 2013, 23:55

smak56 pisze:Za wyjątkiem jednego ......... W funkcji MENU jest pozycja RADIO OFF. Pozwala ona na ustawienie wyłączenia na 00 min. lub 20 min. Tak było i tak jest w instrukcji. Ale po tym co się wydarzyło w moim radiu, jest teraz 00 min. i 60 minut! Czy ktoś wie może co się stało? Aku jest naładowany i nie był rozłączany. (Czary jakieś czy asteroida?)
00min/60min jest i u mnie, ale mam wrażenie że tak zawsze było :pomysli

Awatar użytkownika
mwas
Prezes
Prezes
Posty: 5259
Rejestracja: 15 lut 2010, 11:51
Przebieg: 158888
Silnik: 1.4 8v
Rocznik: 2007
Lokalizacja: Gdańsk
Postawił Piwo;: razy
Otrzymał Piw: razy
Kontakt:

Re: Moje radio dostało świra (na chwilę)

Post autor: mwas » 21 lut 2013, 23:58

Dziwna sprawa, u mnie zawsze było 00 lub 20 min, ale 60 ? :pomysli smak56, masz emotion'a, tam były montowane radia z MP3 i system Blu&Me, nie wiem, jak w tych radiach było z tymi opcjami. Może B&M coś pochrzanił ? Próbowałeś robić reset poprzez rozłączenie klemy aku ?
Linea Dynamic 1.4 8V '2007

Awatar użytkownika
smak56
klubowicze
klubowicze
Posty: 3812
Rejestracja: 19 lis 2010, 15:17
Przebieg: 207777
Silnik: 1.3 multijet
Rocznik: 2007
Lokalizacja: Zielona Góra
Postawił Piwo;: razy
Otrzymał Piw: razy

Re: Moje radio dostało świra (na chwilę)

Post autor: smak56 » 22 lut 2013, 0:09

sylwku pisze: 00min/60min jest i u mnie, ale mam wrażenie że tak zawsze było :pomysli
Pewny jesteś, że masz 00/60 min? Tak jak pisałem w instrukcji jest 00/20 minut.
mwas pisze:Dziwna sprawa, u mnie zawsze było 00 lub 20 min, ale 60 ? :pomysli smak56, masz emotion'a, tam były montowane radia z MP3 i system Blu&Me, nie wiem, jak w tych radiach było z tymi opcjami. Może B&M coś pochrzanił ? Próbowałeś robić reset poprzez rozłączenie klemy aku ?
To mi tylko zostało (rozłączę jutro). Najciekawsze jednak skąd wzięło się 60 minut? :pomysli Zawsze było tak jak u Ciebie 00/20 min.
smak56
****
Obrazek

Awatar użytkownika
sylwek
klubowicze
klubowicze
Posty: 494
Rejestracja: 29 maja 2012, 21:56
Przebieg: 48000
Silnik: 1.4 8V + LPG
Rocznik: 2008
Lokalizacja: ELC
Postawił Piwo;: razy
Otrzymał Piw: razy

Re: Moje radio dostało świra (na chwilę)

Post autor: sylwek » 22 lut 2013, 0:12

smak56 pisze: Pewny jesteś, że masz 00/60 min? Tak jak pisałem w instrukcji jest 00/20 minut.
Tak było jeszcze parę dni temu jak grzebałem w menu. Teraz za późno, ale z rana strzelę fotkę.
Klemy rozłączałem, choćby przy podładowania aku...

EDIT:

Dorzucam foto. Jest jak mówiłem, przyznam ze nie czytałem instrukcji i myślałem że to norma...
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony 22 lut 2013, 7:29 przez sylwek, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
smak56
klubowicze
klubowicze
Posty: 3812
Rejestracja: 19 lis 2010, 15:17
Przebieg: 207777
Silnik: 1.3 multijet
Rocznik: 2007
Lokalizacja: Zielona Góra
Postawił Piwo;: razy
Otrzymał Piw: razy

Re: Moje radio dostało świra (na chwilę)

Post autor: smak56 » 22 lut 2013, 0:17

sylwku pisze:
Tak było jeszcze parę dni temu jak grzebałem w menu. Teraz za późno, ale z rana strzelę fotę.
Klemy rozłączałem, choćby przy podładowania aku...
To by oznaczało, że coś się jednak w radiu samoczynnie przestawia!. No i dlaczego straciło pamięć ?
smak56
****
Obrazek

Awatar użytkownika
mwas
Prezes
Prezes
Posty: 5259
Rejestracja: 15 lut 2010, 11:51
Przebieg: 158888
Silnik: 1.4 8v
Rocznik: 2007
Lokalizacja: Gdańsk
Postawił Piwo;: razy
Otrzymał Piw: razy
Kontakt:

Re: Moje radio dostało świra (na chwilę)

Post autor: mwas » 22 lut 2013, 10:23

smak56 pisze:No i dlaczego straciło pamięć ?
smak56, a inne ustawienia też poszły "na spacer" ? Chodzi mi o ustawienia dźwięku, equalizera, tonów, funkcje RDS radia itd.
Linea Dynamic 1.4 8V '2007

Awatar użytkownika
afro
klubowicze
klubowicze
Posty: 142
Rejestracja: 09 kwie 2012, 12:47
Przebieg: 219999
Silnik: 1.3 multijet
Rocznik: 2007
Lokalizacja: Mszczonów
Postawił Piwo;: razy
Otrzymał Piw: razy

Re: Moje radio dostało świra (na chwilę)

Post autor: afro » 22 lut 2013, 11:17

To tylko sugestia bo pewny nie jestem ale być może wewnątrz radia jest jakaś mała bateria typu CR2032 lub podobna odpowiedzialna za podtrzymanie pamięci niektórych parametrów i ona już kończy swój żywot ( jak by nie było to już 6-ty rok ) Takie baterie siedziały w komputerach i innych urządzeniach . Z czasem trzeba było je wymieniać .
U mnie radio jeszcze nie zwariowało ale kto wie co będzie jutro .
afro

Awatar użytkownika
smak56
klubowicze
klubowicze
Posty: 3812
Rejestracja: 19 lis 2010, 15:17
Przebieg: 207777
Silnik: 1.3 multijet
Rocznik: 2007
Lokalizacja: Zielona Góra
Postawił Piwo;: razy
Otrzymał Piw: razy

Re: Moje radio dostało świra (na chwilę)

Post autor: smak56 » 22 lut 2013, 15:11

mwas pisze: smak56, a inne ustawienia też poszły "na spacer" ? Chodzi mi o ustawienia dźwięku, equalizera, tonów, funkcje RDS radia itd.
NIE !!! Wszystkie inne ustawienia zostały tak jak były! Tylko stacje i RADIO OFF. Dzisiaj zresetowałem klemą, ale nic to nie zmieniło, dalej 00/60 min. I tak musi (chyba) zostać (TTTM).
Ostatnio zmieniony 23 lut 2013, 14:14 przez smak56, łącznie zmieniany 1 raz.
smak56
****
Obrazek

Awatar użytkownika
helletic
klubowicze
klubowicze
Posty: 2223
Rejestracja: 10 mar 2012, 0:21
Przebieg: 175000
Silnik: 1.4 8V + LPG
Rocznik: 2007
Lokalizacja: POZ
Postawił Piwo;: razy
Otrzymał Piw: razy

Re: Moje radio dostało świra (na chwilę)

Post autor: helletic » 22 lut 2013, 18:35

smak56 dowiem się co może być przyczyną u człowieka, który jest bdb w te klocki, w sensie w rozwiązywaniu tego typu zagadek.
To nastąpi jutro, także jak nikt inny tego nie wyjaśni, to jutro napiszę ja o tym zjawisku. Oby tylko moje guru car audio wiedział o tym co jest przyczyną takiego dziwnego resetu.

mam odpowiedź od guru

Błąd na 99% wprowadził strzał napięcia z alternatora. Powiedzmy ze 2 mili sekundy podał w obwód 20V, co komp. odczytał jako oczywisty błąd, który odbił się na działaniu radia. W radiu nie ma baterii pamięci. Jest tzw. pamięć stała (EPROM - http://pl.wikipedia.org/wiki/EPROM ). W tym procesorze są zapisane 2 ustawienia radia: z odczytem mp3 i współpracą z B&M, oraz uboga wersja, którą np. ja mam w swoim radiu bez mp3. smak sprawdź, czy możesz odczytać format mp3. Jeśli nie, to Twoje radio cofnęło się w rozwoju :zlośnik .Jeśli mp3 działa, to oprócz zmiany czasów AUTO OFF nic więcej nie powinno się zmienić.

will
Moderator
Moderator
Posty: 3357
Rejestracja: 04 gru 2009, 20:04
Przebieg: 96000
Silnik: 1.4 8v
Rocznik: 2007
Lokalizacja: Markotów Duży
Postawił Piwo;: razy
Otrzymał Piw: razy

Re: Moje radio dostało świra (na chwilę)

Post autor: will » 22 lut 2013, 19:40

smak mam nadzieję że nie wcięło Ci mp3
LINEA 1.4 8V DYNAMIC

Awatar użytkownika
smak56
klubowicze
klubowicze
Posty: 3812
Rejestracja: 19 lis 2010, 15:17
Przebieg: 207777
Silnik: 1.3 multijet
Rocznik: 2007
Lokalizacja: Zielona Góra
Postawił Piwo;: razy
Otrzymał Piw: razy

Re: Moje radio dostało świra (na chwilę)

Post autor: smak56 » 23 lut 2013, 2:27

helletic; dzieki za trop. Jutro sprwadzę czy odtwarza mp3, B&M działa (telefon i pendrive :ok) ). Jesli chodzi o diagnozę guru, to nasunęła mi ona jeszcze jeden kierunek. W poniedziałek pojadę sprawdzić ładowanie alternatora. Od jakiegoś czasu po uruchomieniu silnika obroty na ułamek sekundy podnoszą się (nie zawsze) do ok. 1000 (tak jakby go coś dodatkowo wzbudzało; normalnie ok 850; przedtem tego nie było) i zaraz wracają do normalnego poziomu. Dziękuję i :pivo
will pisze:smak mam nadzieję że nie wcięło Ci mp3
Tak jak Tomek, nie lubię jak coś nie działa, ale z tego nie korzystam (mam pena).

EDIT:
Nie wytrzymałem i dziś pojechałem wszystko sprawdzić. Pomiary nie wykazały żadnych nieprawidłowości. Ładowanie na wolnych obrotach i pod obciążeniem :ok) . mp3 również działa, tak więc jak w temacie "Moje radio dostało świra (na chwilę)"
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
smak56
****
Obrazek

ODPOWIEDZ
stoły drewniane

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość