Teraz jest 28 mar 2017, o 19:42


Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 67 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: 29 wrz 2011, o 09:05 
Offline
Kolega
Kolega
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 15 lut 2010, o 11:04
Posty: 960
Lokalizacja: Warszawa
Postawił Piwo : 10 razy
Otrzymał Piw: 29 razy
Lula napisał(a):
Mireks - to pewnie konserwacja nadajnika na PKiN, ja na przykład nie mogłam odszukać stacji na 93.3


Sęk w tym, że niektóre stacje nadawały ale bardzo słabo. Np. prawie zupełnie zniknęła Wawa na 89.8 MHz i na obrzeżach miasta nie było jej słychać. Natomiast w centrum słyszalność była taka jakby radio nadawało z odległości 50 km czyli chwilowe zanikanie sygnału, szumy i co dziwne także chwilami bardzo silny sygnał. Gdyby konserwowali nadajnik na PKiN, to wyłączyliby wszystko na amen... Taka ciekawostka :pomysli

Następnym razem polecimy posłuchać radia do Krakowa :)

_________________
Linea Kombi :)
http://www.freemont.pl
http://www.kultowemodele.cba.pl


Góra
 Zobacz profil   Przebieg:   65000   Silnik:   2.0 Multijet   Rocznik:   2012    
 
 Tytuł:
PostNapisane: 30 wrz 2011, o 18:31 
Offline
klubowicze
klubowicze
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 28 mar 2010, o 18:32
Posty: 215
Lokalizacja: Wrocław
Postawił Piwo : 0 raz
Otrzymał Piw: 0 raz
pewnie sabotaż :)


Góra
 Zobacz profil   Przebieg:   31150   Silnik:   1,3 Multijet   Rocznik:   2007    
 
 Tytuł:
PostNapisane: 30 wrz 2011, o 23:26 
Offline
klubowicze
klubowicze
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 8 wrz 2011, o 21:48
Posty: 93
Lokalizacja: Warszawa
Postawił Piwo : 0 raz
Otrzymał Piw: 0 raz
W Warszawie nadajniki są na PKiN i na innych obiektach (np. Rondo1), są także nadajniki w Raszynie, Pruszkowie i in. stąd przy konserwacji na PKiN można słyszeć niektóre stacje.
Taka sytuacja pojawia się nie pierwszy raz, ale główna pociecha, że to nie wina radia naszych Linei :)


Góra
 Zobacz profil   Przebieg:   100000   Silnik:   1.4 T-Jet   Rocznik:   2009    
 
 Tytuł: Re: Moje radio dostało świra (na chwilę)
PostNapisane: 22 lut 2013, o 00:44 
Offline
klubowicze
klubowicze
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 19 lis 2010, o 16:17
Posty: 3718
Lokalizacja: Zielona Góra
Postawił Piwo : 245 razy
Otrzymał Piw: 347 razy
Dzisiaj dopadł mnie świr radia! Po 20 min. (tak miałem ustawione) radio wyłączyło się. Po ponownym włączeniu okazało się, że wszystkie zapamiętane stacje (18 na FM i 4 AM) zniknęły! :red Nie mam pojęcia co się stało! Ale to nie był problem, gdyż na nowo zaprogramowałem stacje i wszystko wróciło do normy. Za wyjątkiem jednego ......... W funkcji MENU jest pozycja RADIO OFF. Pozwala ona na ustawienie wyłączenia na 00 min. lub 20 min. Tak było i tak jest w instrukcji. Ale po tym co się wydarzyło w moim radiu, jest teraz 00 min. i 60 minut! Czy ktoś wie może co się stało? Aku jest naładowany i nie był rozłączany. (Czary jakieś czy asteroida?)

_________________
smak56
****
Obrazek


Góra
 Zobacz profil Prywatny album  Przebieg:   199000   Silnik:   1.3 multijet   Rocznik:   2007    
 
 Tytuł: Re: Moje radio dostało świra (na chwilę)
PostNapisane: 22 lut 2013, o 00:55 
Offline
klubowicze
klubowicze
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 29 maja 2012, o 21:56
Posty: 494
Lokalizacja: ELC
Postawił Piwo : 30 razy
Otrzymał Piw: 114 razy
smak56 napisał(a):
Za wyjątkiem jednego ......... W funkcji MENU jest pozycja RADIO OFF. Pozwala ona na ustawienie wyłączenia na 00 min. lub 20 min. Tak było i tak jest w instrukcji. Ale po tym co się wydarzyło w moim radiu, jest teraz 00 min. i 60 minut! Czy ktoś wie może co się stało? Aku jest naładowany i nie był rozłączany. (Czary jakieś czy asteroida?)


00min/60min jest i u mnie, ale mam wrażenie że tak zawsze było :pomysli


Góra
 Zobacz profil   Przebieg:   48000   Silnik:   1.4 8V + LPG   Rocznik:   2008    
 
 Tytuł: Re: Moje radio dostało świra (na chwilę)
PostNapisane: 22 lut 2013, o 00:58 
Offline
Administrator
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 15 lut 2010, o 12:51
Posty: 4965
Lokalizacja: Gdańsk
Postawił Piwo : 247 razy
Otrzymał Piw: 350 razy
Dziwna sprawa, u mnie zawsze było 00 lub 20 min, ale 60 ? :pomysli smak56, masz emotion'a, tam były montowane radia z MP3 i system Blu&Me, nie wiem, jak w tych radiach było z tymi opcjami. Może B&M coś pochrzanił ? Próbowałeś robić reset poprzez rozłączenie klemy aku ?

_________________
Linea Dynamic 1.4 8V '2007


Góra
 Zobacz profil Prywatny album  Przebieg:   144444   Silnik:   1.4 8v   Rocznik:   2007    
 
 Tytuł: Re: Moje radio dostało świra (na chwilę)
PostNapisane: 22 lut 2013, o 01:09 
Offline
klubowicze
klubowicze
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 19 lis 2010, o 16:17
Posty: 3718
Lokalizacja: Zielona Góra
Postawił Piwo : 245 razy
Otrzymał Piw: 347 razy
sylwku napisał(a):
00min/60min jest i u mnie, ale mam wrażenie że tak zawsze było :pomysli

Pewny jesteś, że masz 00/60 min? Tak jak pisałem w instrukcji jest 00/20 minut.

mwas napisał(a):
Dziwna sprawa, u mnie zawsze było 00 lub 20 min, ale 60 ? :pomysli smak56, masz emotion'a, tam były montowane radia z MP3 i system Blu&Me, nie wiem, jak w tych radiach było z tymi opcjami. Może B&M coś pochrzanił ? Próbowałeś robić reset poprzez rozłączenie klemy aku ?


To mi tylko zostało (rozłączę jutro). Najciekawsze jednak skąd wzięło się 60 minut? :pomysli Zawsze było tak jak u Ciebie 00/20 min.

_________________
smak56
****
Obrazek


Góra
 Zobacz profil Prywatny album  Przebieg:   199000   Silnik:   1.3 multijet   Rocznik:   2007    
 
 Tytuł: Re: Moje radio dostało świra (na chwilę)
PostNapisane: 22 lut 2013, o 01:12 
Offline
klubowicze
klubowicze
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 29 maja 2012, o 21:56
Posty: 494
Lokalizacja: ELC
Postawił Piwo : 30 razy
Otrzymał Piw: 114 razy
smak56 napisał(a):
Pewny jesteś, że masz 00/60 min? Tak jak pisałem w instrukcji jest 00/20 minut.


Tak było jeszcze parę dni temu jak grzebałem w menu. Teraz za późno, ale z rana strzelę fotkę.
Klemy rozłączałem, choćby przy podładowania aku...

EDIT:

Dorzucam foto. Jest jak mówiłem, przyznam ze nie czytałem instrukcji i myślałem że to norma...


Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.


Ostatnio edytowano 22 lut 2013, o 08:29 przez sylwek, łącznie edytowano 1 raz

Góra
 Zobacz profil   Przebieg:   48000   Silnik:   1.4 8V + LPG   Rocznik:   2008    
 
 Tytuł: Re: Moje radio dostało świra (na chwilę)
PostNapisane: 22 lut 2013, o 01:17 
Offline
klubowicze
klubowicze
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 19 lis 2010, o 16:17
Posty: 3718
Lokalizacja: Zielona Góra
Postawił Piwo : 245 razy
Otrzymał Piw: 347 razy
sylwku napisał(a):

Tak było jeszcze parę dni temu jak grzebałem w menu. Teraz za późno, ale z rana strzelę fotę.
Klemy rozłączałem, choćby przy podładowania aku...

To by oznaczało, że coś się jednak w radiu samoczynnie przestawia!. No i dlaczego straciło pamięć ?

_________________
smak56
****
Obrazek


Góra
 Zobacz profil Prywatny album  Przebieg:   199000   Silnik:   1.3 multijet   Rocznik:   2007    
 
 Tytuł: Re: Moje radio dostało świra (na chwilę)
PostNapisane: 22 lut 2013, o 11:23 
Offline
Administrator
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 15 lut 2010, o 12:51
Posty: 4965
Lokalizacja: Gdańsk
Postawił Piwo : 247 razy
Otrzymał Piw: 350 razy
smak56 napisał(a):
No i dlaczego straciło pamięć ?


smak56, a inne ustawienia też poszły "na spacer" ? Chodzi mi o ustawienia dźwięku, equalizera, tonów, funkcje RDS radia itd.

_________________
Linea Dynamic 1.4 8V '2007


Góra
 Zobacz profil Prywatny album  Przebieg:   144444   Silnik:   1.4 8v   Rocznik:   2007    
 
 Tytuł: Re: Moje radio dostało świra (na chwilę)
PostNapisane: 22 lut 2013, o 12:17 
Offline
klubowicze
klubowicze
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 9 kwi 2012, o 12:47
Posty: 142
Lokalizacja: Mszczonów
Postawił Piwo : 2 razy
Otrzymał Piw: 8 razy
To tylko sugestia bo pewny nie jestem ale być może wewnątrz radia jest jakaś mała bateria typu CR2032 lub podobna odpowiedzialna za podtrzymanie pamięci niektórych parametrów i ona już kończy swój żywot ( jak by nie było to już 6-ty rok ) Takie baterie siedziały w komputerach i innych urządzeniach . Z czasem trzeba było je wymieniać .
U mnie radio jeszcze nie zwariowało ale kto wie co będzie jutro .

_________________
afro


Góra
 Zobacz profil   Przebieg:   219999   Silnik:   1.3 multijet   Rocznik:   2007    
 
 Tytuł: Re: Moje radio dostało świra (na chwilę)
PostNapisane: 22 lut 2013, o 16:11 
Offline
klubowicze
klubowicze
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 19 lis 2010, o 16:17
Posty: 3718
Lokalizacja: Zielona Góra
Postawił Piwo : 245 razy
Otrzymał Piw: 347 razy
mwas napisał(a):
smak56, a inne ustawienia też poszły "na spacer" ? Chodzi mi o ustawienia dźwięku, equalizera, tonów, funkcje RDS radia itd.

NIE !!! Wszystkie inne ustawienia zostały tak jak były! Tylko stacje i RADIO OFF. Dzisiaj zresetowałem klemą, ale nic to nie zmieniło, dalej 00/60 min. I tak musi (chyba) zostać (TTTM).

_________________
smak56
****
Obrazek


Ostatnio edytowano 23 lut 2013, o 15:14 przez smak56, łącznie edytowano 1 raz

Góra
 Zobacz profil Prywatny album  Przebieg:   199000   Silnik:   1.3 multijet   Rocznik:   2007    
 
 Tytuł: Re: Moje radio dostało świra (na chwilę)
PostNapisane: 22 lut 2013, o 19:35 
Offline
Forum to jego świat
Forum to jego świat
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 10 mar 2012, o 01:21
Posty: 2219
Lokalizacja: POZ
Postawił Piwo : 352 razy
Otrzymał Piw: 228 razy
smak56 dowiem się co może być przyczyną u człowieka, który jest bdb w te klocki, w sensie w rozwiązywaniu tego typu zagadek.
To nastąpi jutro, także jak nikt inny tego nie wyjaśni, to jutro napiszę ja o tym zjawisku. Oby tylko moje guru car audio wiedział o tym co jest przyczyną takiego dziwnego resetu.

mam odpowiedź od guru

Błąd na 99% wprowadził strzał napięcia z alternatora. Powiedzmy ze 2 mili sekundy podał w obwód 20V, co komp. odczytał jako oczywisty błąd, który odbił się na działaniu radia. W radiu nie ma baterii pamięci. Jest tzw. pamięć stała (EPROM - http://pl.wikipedia.org/wiki/EPROM ). W tym procesorze są zapisane 2 ustawienia radia: z odczytem mp3 i współpracą z B&M, oraz uboga wersja, którą np. ja mam w swoim radiu bez mp3. smak sprawdź, czy możesz odczytać format mp3. Jeśli nie, to Twoje radio cofnęło się w rozwoju :zlośnik .Jeśli mp3 działa, to oprócz zmiany czasów AUTO OFF nic więcej nie powinno się zmienić.


Góra
 Zobacz profil   Przebieg:   153000   Silnik:   1.4 8V + LPG   Rocznik:   2007    
 
 Tytuł: Re: Moje radio dostało świra (na chwilę)
PostNapisane: 22 lut 2013, o 20:40 
Offline
Administrator
Administrator

Dołączył(a): 4 gru 2009, o 21:04
Posty: 3344
Lokalizacja: Markotów Duży
Postawił Piwo : 137 razy
Otrzymał Piw: 106 razy
smak mam nadzieję że nie wcięło Ci mp3

_________________
LINEA 1.4 8V DYNAMIC


Góra
 Zobacz profil Prywatny album  Przebieg:   92000   Silnik:   1.4 8v   Rocznik:   2007    
 
 Tytuł: Re: Moje radio dostało świra (na chwilę)
PostNapisane: 23 lut 2013, o 03:27 
Offline
klubowicze
klubowicze
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 19 lis 2010, o 16:17
Posty: 3718
Lokalizacja: Zielona Góra
Postawił Piwo : 245 razy
Otrzymał Piw: 347 razy
helletic; dzieki za trop. Jutro sprwadzę czy odtwarza mp3, B&M działa (telefon i pendrive :ok) ). Jesli chodzi o diagnozę guru, to nasunęła mi ona jeszcze jeden kierunek. W poniedziałek pojadę sprawdzić ładowanie alternatora. Od jakiegoś czasu po uruchomieniu silnika obroty na ułamek sekundy podnoszą się (nie zawsze) do ok. 1000 (tak jakby go coś dodatkowo wzbudzało; normalnie ok 850; przedtem tego nie było) i zaraz wracają do normalnego poziomu. Dziękuję i :pivo

will napisał(a):
smak mam nadzieję że nie wcięło Ci mp3

Tak jak Tomek, nie lubię jak coś nie działa, ale z tego nie korzystam (mam pena).

EDIT:
Nie wytrzymałem i dziś pojechałem wszystko sprawdzić. Pomiary nie wykazały żadnych nieprawidłowości. Ładowanie na wolnych obrotach i pod obciążeniem :ok) . mp3 również działa, tak więc jak w temacie "Moje radio dostało świra (na chwilę)"


Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

_________________
smak56
****
Obrazek


Góra
 Zobacz profil Prywatny album  Przebieg:   199000   Silnik:   1.3 multijet   Rocznik:   2007    
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 67 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Theme designed by stylerbb.net © 2008
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]