Teraz jest 30 mar 2017, o 18:34


Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 67 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Moje radio dostało świra (na chwilę)
PostNapisane: 28 wrz 2011, o 15:58 
Offline
Kolega
Kolega
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 15 lut 2010, o 11:04
Posty: 960
Lokalizacja: Warszawa
Postawił Piwo : 10 razy
Otrzymał Piw: 29 razy
Może ktoś się spotkał z takim fochem Linei?


Dziś rano dotarło do mnie, że radio nie łapie wszystkich stacji radiowych. Normalnie jest tak, ze co ok 0,5 - 1 MHz jest jakaś rozgłośnia radiowa FM a tu nagle cisza. Pół skali puste :)
Myślę sobie - pewnie nie mam anteny - zmieniła właściciela :devil
Ale nie - antena jest na swoim miejscu. Odkręciłem więc pręcik celem sprawdzenia czy coś aby nie zaśniedziało. Ale też nie! Gwint czysty i błyszczący jak po polerowaniu.

Stwierdziłem więc, że winę za to musi ponosić kable antenowy, który jakimś cudem wysunął się z gniazda antenowego przy radioodbiorniku, a przyczynę tego mogło być niedokładne dociśniecie kabelka przy wymianie żarówek w panelu podświetlenia w kokpicie. Jednakże wydawało mi się to zastanawiające :pomysli

Pobieżne testy odsłuchy co mocniejszych i słabszych stacji radiowych wykazały, że mam feler. Myślę więc - sobota nie moja - czas włożyć ręce w trzewia samochodu. Na wszelki wypadek dokonałem resetu ustawień radia, co jest dostępne w menu odbiornika. Bez większego rezultatu.

Dojechałem na miejsce. Zostawiłem samochód. Wróciłem po 3 godzinach i co? Radio działa perfekcyjnie! Dodać muszę, że od 3 tygodni radio nie widziało nawet kropli deszczu więc wykluczam wilgoć jako sprawcę zaniku usterki.

Takie tam fochy Linei :)

_________________
Linea Kombi :)
http://www.freemont.pl
http://www.kultowemodele.cba.pl


Góra
 Zobacz profil   Przebieg:   65000   Silnik:   2.0 Multijet   Rocznik:   2012    
 
 Tytuł:
PostNapisane: 28 wrz 2011, o 16:33 
Offline
klubowicze
klubowicze
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 8 wrz 2011, o 21:48
Posty: 93
Lokalizacja: Warszawa
Postawił Piwo : 0 raz
Otrzymał Piw: 0 raz
To nie fochy Linei, tylko dzisiaj był bardzo słaby sygnał radiowy w Warszawie - części stacji nie było można dostroić, inne radioodbiorniki miały tak samo (np. mój domowy) :)


Góra
 Zobacz profil   Przebieg:   100000   Silnik:   1.4 T-Jet   Rocznik:   2009    
 
 Tytuł:
PostNapisane: 28 wrz 2011, o 16:34 
Offline
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 10 sty 2010, o 22:26
Posty: 5982
Lokalizacja: Radom
Postawił Piwo : 198 razy
Otrzymał Piw: 185 razy
Najważniejsze że się samo naprawiło :)


Góra
 Zobacz profil Prywatny album  Przebieg:   129000   Silnik:   1.4 V8 + LPG   Rocznik:   2009    
 
 Tytuł:
PostNapisane: 28 wrz 2011, o 16:53 
Offline
klubowicze
klubowicze
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 19 lis 2010, o 16:17
Posty: 3720
Lokalizacja: Zielona Góra
Postawił Piwo : 245 razy
Otrzymał Piw: 347 razy
mireks, kto to widział
Cytuj:
co ok 0,5 - 1 MHz jest jakaś rozgłośnia radiowa FM
. U mnie na "zachodzie" 16 stacji co 5-10 MHz i nie ma kłopotu. :lacha . Pewnie było tak jak pisze Lula, .

_________________
smak56
****
Obrazek


Ostatnio edytowano 28 wrz 2011, o 17:54 przez smak56, łącznie edytowano 1 raz

Góra
 Zobacz profil Prywatny album  Przebieg:   199000   Silnik:   1.3 multijet   Rocznik:   2007    
 
 Tytuł:
PostNapisane: 28 wrz 2011, o 17:42 
Offline
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 9 gru 2009, o 08:34
Posty: 6102
Lokalizacja: Sosnowiec
Postawił Piwo : 221 razy
Otrzymał Piw: 228 razy
Lula napisał(a):
To nie fochy Linei, tylko dzisiaj był bardzo słaby sygnał radiowy w Warszawie


Takie rzeczy w stolicy.... :red


Góra
 Zobacz profil Prywatny album  Przebieg:   130000   Silnik:   T-Jet z gazem   Rocznik:   2009    
 
 Tytuł:
PostNapisane: 28 wrz 2011, o 17:49 
Offline
Administrator
Administrator

Dołączył(a): 4 gru 2009, o 21:04
Posty: 3344
Lokalizacja: Markotów Duży
Postawił Piwo : 137 razy
Otrzymał Piw: 106 razy
Mówiłem do Krakowa :ink przenieść

_________________
LINEA 1.4 8V DYNAMIC


Góra
 Zobacz profil Prywatny album  Przebieg:   92000   Silnik:   1.4 8v   Rocznik:   2007    
 
 Tytuł:
PostNapisane: 28 wrz 2011, o 18:30 
Offline
Kolega
Kolega

Dołączył(a): 13 kwi 2011, o 18:07
Posty: 610
Lokalizacja: Los Angeles
Postawił Piwo : 3 razy
Otrzymał Piw: 19 razy
Coval napisał(a):
Lula napisał(a):
To nie fochy Linei, tylko dzisiaj był bardzo słaby sygnał radiowy w Warszawie


Takie rzeczy w stolicy.... :red


pewnie Kaczyński testował nowe urządzenie do zagłuszania sygnału


Góra
 Zobacz profil   Przebieg:   0   Rocznik:   0    
 
 Tytuł:
PostNapisane: 28 wrz 2011, o 18:49 
Offline
Kolega
Kolega
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 15 lut 2010, o 11:04
Posty: 960
Lokalizacja: Warszawa
Postawił Piwo : 10 razy
Otrzymał Piw: 29 razy
Lula napisał(a):
To nie fochy Linei, tylko dzisiaj był bardzo słaby sygnał radiowy w Warszawie - części stacji nie było można dostroić, inne radioodbiorniki miały tak samo (np. mój domowy) :)


Lula - a czy słyszałaś coś więcej na temat powodu zagłuszenia stacji FM? Początkowo myślałem, że umilkła tylko jedna stacja, ale okazało się że wyrywkowo a szczególnie pomiędzy 100 a 105 MHz nie działało kompletnie nic :zdiwiony

Pierwszy raz spotkam się z tak komplekoswym zagłuszeniem tak dużej ilości stacji radiowych.
Dziwna sprawa. Do godz. 9:30 nie działała połowa stacji :zdiwiony
Może to wpływ Słońca a konkretnie wiatru słonecznego? Ostatnio coś mówili o bardzo dużej aktywności Słońca :pomysli

_________________
Linea Kombi :)
http://www.freemont.pl
http://www.kultowemodele.cba.pl


Góra
 Zobacz profil   Przebieg:   65000   Silnik:   2.0 Multijet   Rocznik:   2012    
 
 Tytuł:
PostNapisane: 28 wrz 2011, o 21:05 
Offline
Nic tylko forum
Nic tylko forum
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 10 mar 2010, o 21:32
Posty: 1730
Lokalizacja: Kraków / Łódź / Lubliniec
Postawił Piwo : 51 razy
Otrzymał Piw: 49 razy
will napisał(a):
Mówiłem do Krakowa przenieść

protestuję!!! :) :) :)
...ale podłączę się do tematu radia, ponieważ zauważyłem w swoim egzemplarzu, że jakoś słabiej działa RDS. Nie wiem czym jest to spowodowane (antena jest na dachu - sprawdzona :) ), ale na przykład kiedy jadę do teściów pokonując dystans 190 km mając nastawioną jedną stację kiedyś było tak, że nie zauważałem zmiany nadajnika - częstotliwości nadawania tej stacji, a obecnie mam tak, że sygnał jest coraz słabszy i zanika. Wówczas muszę ręcznie zmienić stację na inną i powrócić do poprzedniej, co objawia się "szukaniem" i w końcowym rezultacie zmianą częstotliwości na silniejszy nadajnik. :pomysli

_________________
„Śmiej się, śmiej, ale mój model to ferrari wśród Fiatów, oczywiście kiedy ja prowadzę" :ryczy


Góra
 Zobacz profil Prywatny album  Przebieg:   0   Silnik:   1.4 16V TJet   Rocznik:   2008    
 
 Tytuł:
PostNapisane: 28 wrz 2011, o 21:36 
Online
Administrator
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 15 lut 2010, o 12:51
Posty: 4968
Lokalizacja: Gdańsk
Postawił Piwo : 247 razy
Otrzymał Piw: 350 razy
krakus02 napisał(a):
obecnie mam tak, że sygnał jest coraz słabszy i zanika. Wówczas muszę ręcznie zmienić stację na inną i powrócić do poprzedniej, co objawia się "szukaniem" i w końcowym rezultacie zmianą częstotliwości na silniejszy nadajnik.


krakus02, a masz włączoną w radiu funkcję RDSu związaną z automatycznym dostarjaniem się odbiornika do nowej częstotliwości ? To się chyba nazywa AF :pomysli

mireks, a nie było może ostatnio jakiejś konserwacji nadajnika w okolicach Warszawy ? Jakiś czas temu było tak na pomorzu,przez jakiś czas jeden z nadajników był wyłączony i przez to kilka stacji w eterze całkowicie zamilkło :pomysli

_________________
Linea Dynamic 1.4 8V '2007


Góra
 Zobacz profil Prywatny album  Przebieg:   144444   Silnik:   1.4 8v   Rocznik:   2007    
 
 Tytuł:
PostNapisane: 28 wrz 2011, o 21:42 
Offline
klubowicze
klubowicze
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 8 wrz 2011, o 21:48
Posty: 93
Lokalizacja: Warszawa
Postawił Piwo : 0 raz
Otrzymał Piw: 0 raz
Mireks - to pewnie konserwacja nadajnika na PKiN, ja na przykład nie mogłam odszukać stacji na 93.3


Góra
 Zobacz profil   Przebieg:   100000   Silnik:   1.4 T-Jet   Rocznik:   2009    
 
 Tytuł:
PostNapisane: 28 wrz 2011, o 21:44 
Offline
Nic tylko forum
Nic tylko forum
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 10 mar 2010, o 21:32
Posty: 1730
Lokalizacja: Kraków / Łódź / Lubliniec
Postawił Piwo : 51 razy
Otrzymał Piw: 49 razy
mwas napisał(a):
krakus02, a masz włączoną w radiu funkcję RDSu związaną z automatycznym dostarjaniem się odbiornika do nowej częstotliwości ? To się chyba nazywa AF

...hmmm, muszę sprawdzić, bo ja raczej nic nie ruszałem, ale może radosna twórczość córki tu miała jakiś wpływ... dzięki mwas za podpowiedź, sprawdzę :pomysli

_________________
„Śmiej się, śmiej, ale mój model to ferrari wśród Fiatów, oczywiście kiedy ja prowadzę" :ryczy


Góra
 Zobacz profil Prywatny album  Przebieg:   0   Silnik:   1.4 16V TJet   Rocznik:   2008    
 
 Tytuł:
PostNapisane: 28 wrz 2011, o 21:47 
Online
Administrator
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 15 lut 2010, o 12:51
Posty: 4968
Lokalizacja: Gdańsk
Postawił Piwo : 247 razy
Otrzymał Piw: 350 razy
krakus02, :pivo Kiedyś ćwiczyłem ustawienia RDSu i jeśli ta funkcja jest wyłączona, to właśnie dzieje się tak, jak opisujesz. Nie pamiętam teraz dokładnie jak się je włącza, musiałbym zerknąć do instruckji albo pogrzebać w radiu a na ani jedno, ani drugie nie mam teraz ochoty (właśnie wróciłem z urlopu :smak a do auta musiałbym zejść pod blok :ink) ale zakładam, że ustawia się to z poziomu menu w radiu :ink

_________________
Linea Dynamic 1.4 8V '2007


Góra
 Zobacz profil Prywatny album  Przebieg:   144444   Silnik:   1.4 8v   Rocznik:   2007    
 
 Tytuł:
PostNapisane: 28 wrz 2011, o 21:50 
Offline
Kolega
Kolega
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 12 sie 2010, o 23:49
Posty: 3700
Lokalizacja: LBN
Postawił Piwo : 164 razy
Otrzymał Piw: 114 razy
Nie wiem jak jest w waszych radyjkach w moim jest oddzielny pipsztak który przełącza z ST/AF

_________________
Sympatyk forum :-)


Góra
 Zobacz profil Prywatny album  Przebieg:   217000   Silnik:   2.0 110KM HDi   Rocznik:   0    
 
 Tytuł:
PostNapisane: 29 wrz 2011, o 08:22 
Offline
klubowicze
klubowicze
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 7 gru 2009, o 21:51
Posty: 1016
Lokalizacja: Olsztyn
Postawił Piwo : 3 razy
Otrzymał Piw: 21 razy
Temat występuje nie tylko w stolycy 200 km dalej w Olsztynie też czasem można to zaobserwować szczególnie rano


Góra
 Zobacz profil   Przebieg:   40500   Silnik:   1,3 MultiJet   Rocznik:   2007    
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 67 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5  Następna strona

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Theme designed by stylerbb.net © 2008
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]