Moje radio dostało świra (na chwilę)

Gra muzyka
Awatar użytkownika
mireks
klubowicz
klubowicz
Posty: 958
Rejestracja: 15 lut 2010, 10:04
Przebieg: 65000
Silnik: 2.0 Multijet
Rocznik: 2012
Lokalizacja: Warszawa
Postawił Piwo;: razy
Otrzymał Piw: razy
Kontakt:

Moje radio dostało świra (na chwilę)

Post autor: mireks » 28 wrz 2011, 15:58

Może ktoś się spotkał z takim fochem Linei?


Dziś rano dotarło do mnie, że radio nie łapie wszystkich stacji radiowych. Normalnie jest tak, ze co ok 0,5 - 1 MHz jest jakaś rozgłośnia radiowa FM a tu nagle cisza. Pół skali puste :)
Myślę sobie - pewnie nie mam anteny - zmieniła właściciela :devil
Ale nie - antena jest na swoim miejscu. Odkręciłem więc pręcik celem sprawdzenia czy coś aby nie zaśniedziało. Ale też nie! Gwint czysty i błyszczący jak po polerowaniu.

Stwierdziłem więc, że winę za to musi ponosić kable antenowy, który jakimś cudem wysunął się z gniazda antenowego przy radioodbiorniku, a przyczynę tego mogło być niedokładne dociśniecie kabelka przy wymianie żarówek w panelu podświetlenia w kokpicie. Jednakże wydawało mi się to zastanawiające :pomysli

Pobieżne testy odsłuchy co mocniejszych i słabszych stacji radiowych wykazały, że mam feler. Myślę więc - sobota nie moja - czas włożyć ręce w trzewia samochodu. Na wszelki wypadek dokonałem resetu ustawień radia, co jest dostępne w menu odbiornika. Bez większego rezultatu.

Dojechałem na miejsce. Zostawiłem samochód. Wróciłem po 3 godzinach i co? Radio działa perfekcyjnie! Dodać muszę, że od 3 tygodni radio nie widziało nawet kropli deszczu więc wykluczam wilgoć jako sprawcę zaniku usterki.

Takie tam fochy Linei :)

Awatar użytkownika
Lula
klubowicz
klubowicz
Posty: 93
Rejestracja: 08 wrz 2011, 21:48
Przebieg: 100000
Silnik: 1.4 T-Jet
Rocznik: 2009
Lokalizacja: Warszawa

Post autor: Lula » 28 wrz 2011, 16:33

To nie fochy Linei, tylko dzisiaj był bardzo słaby sygnał radiowy w Warszawie - części stacji nie było można dostroić, inne radioodbiorniki miały tak samo (np. mój domowy) :)

Awatar użytkownika
Tomek
Moderator
Moderator
Posty: 6153
Rejestracja: 10 sty 2010, 21:26
Przebieg: 129000
Silnik: 1.4 V8 + LPG
Rocznik: 2009
Lokalizacja: Radom
Postawił Piwo;: razy
Otrzymał Piw: razy

Post autor: Tomek » 28 wrz 2011, 16:34

Najważniejsze że się samo naprawiło :)

Awatar użytkownika
smak56
klubowicz
klubowicz
Posty: 3842
Rejestracja: 19 lis 2010, 15:17
Przebieg: 210000
Silnik: 1.3 multijet
Rocznik: 2007
Lokalizacja: Zielona Góra
Postawił Piwo;: razy
Otrzymał Piw: razy

Post autor: smak56 » 28 wrz 2011, 16:53

mireks, kto to widział
co ok 0,5 - 1 MHz jest jakaś rozgłośnia radiowa FM
. U mnie na "zachodzie" 16 stacji co 5-10 MHz i nie ma kłopotu. :lacha . Pewnie było tak jak pisze Lula, .
Ostatnio zmieniony 28 wrz 2011, 17:54 przez smak56, łącznie zmieniany 1 raz.
smak56
****
Obrazek

Awatar użytkownika
Kuzyn_z_Sosnowca
Moderator
Moderator
Posty: 6190
Rejestracja: 09 gru 2009, 7:34
Przebieg: 141000
Silnik: T-Jet z gazem
Rocznik: 2008
Lokalizacja: Sosnowiec
Postawił Piwo;: razy
Otrzymał Piw: razy
Kontakt:

Post autor: Kuzyn_z_Sosnowca » 28 wrz 2011, 17:42

Lula pisze:To nie fochy Linei, tylko dzisiaj był bardzo słaby sygnał radiowy w Warszawie
Takie rzeczy w stolicy.... :red

will
Moderator
Moderator
Posty: 3358
Rejestracja: 04 gru 2009, 20:04
Przebieg: 96000
Silnik: 1.4 8v
Rocznik: 2007
Lokalizacja: Markotów Duży
Postawił Piwo;: razy
Otrzymał Piw: razy

Post autor: will » 28 wrz 2011, 17:49

Mówiłem do Krakowa :ink przenieść
LINEA 1.4 8V DYNAMIC

darcyn
klubowicz
klubowicz
Posty: 610
Rejestracja: 13 kwie 2011, 18:07
Lokalizacja: Los Angeles
Postawił Piwo;: razy
Otrzymał Piw: razy

Post autor: darcyn » 28 wrz 2011, 18:30

Coval pisze:
Lula pisze:To nie fochy Linei, tylko dzisiaj był bardzo słaby sygnał radiowy w Warszawie
Takie rzeczy w stolicy.... :red
pewnie Kaczyński testował nowe urządzenie do zagłuszania sygnału

Awatar użytkownika
mireks
klubowicz
klubowicz
Posty: 958
Rejestracja: 15 lut 2010, 10:04
Przebieg: 65000
Silnik: 2.0 Multijet
Rocznik: 2012
Lokalizacja: Warszawa
Postawił Piwo;: razy
Otrzymał Piw: razy
Kontakt:

Post autor: mireks » 28 wrz 2011, 18:49

Lula pisze:To nie fochy Linei, tylko dzisiaj był bardzo słaby sygnał radiowy w Warszawie - części stacji nie było można dostroić, inne radioodbiorniki miały tak samo (np. mój domowy) :)
Lula - a czy słyszałaś coś więcej na temat powodu zagłuszenia stacji FM? Początkowo myślałem, że umilkła tylko jedna stacja, ale okazało się że wyrywkowo a szczególnie pomiędzy 100 a 105 MHz nie działało kompletnie nic :zdiwiony

Pierwszy raz spotkam się z tak komplekoswym zagłuszeniem tak dużej ilości stacji radiowych.
Dziwna sprawa. Do godz. 9:30 nie działała połowa stacji :zdiwiony
Może to wpływ Słońca a konkretnie wiatru słonecznego? Ostatnio coś mówili o bardzo dużej aktywności Słońca :pomysli

Awatar użytkownika
krakus02
Posty: 1730
Rejestracja: 10 mar 2010, 20:32
Przebieg: 0
Silnik: 1.4 16V TJet
Rocznik: 2008
Lokalizacja: Kraków / Łódź / Lubliniec
Postawił Piwo;: razy
Otrzymał Piw: razy

Post autor: krakus02 » 28 wrz 2011, 21:05

will pisze:Mówiłem do Krakowa przenieść
protestuję!!! :) :) :)
...ale podłączę się do tematu radia, ponieważ zauważyłem w swoim egzemplarzu, że jakoś słabiej działa RDS. Nie wiem czym jest to spowodowane (antena jest na dachu - sprawdzona :) ), ale na przykład kiedy jadę do teściów pokonując dystans 190 km mając nastawioną jedną stację kiedyś było tak, że nie zauważałem zmiany nadajnika - częstotliwości nadawania tej stacji, a obecnie mam tak, że sygnał jest coraz słabszy i zanika. Wówczas muszę ręcznie zmienić stację na inną i powrócić do poprzedniej, co objawia się "szukaniem" i w końcowym rezultacie zmianą częstotliwości na silniejszy nadajnik. :pomysli
„Śmiej się, śmiej, ale mój model to ferrari wśród Fiatów, oczywiście kiedy ja prowadzę" :ryczy

Online
Awatar użytkownika
mwas
Prezes
Prezes
Posty: 5300
Rejestracja: 15 lut 2010, 11:51
Przebieg: 160160
Silnik: 1.4 8v
Rocznik: 2007
Lokalizacja: Gdańsk
Postawił Piwo;: razy
Otrzymał Piw: razy
Kontakt:

Post autor: mwas » 28 wrz 2011, 21:36

krakus02 pisze:obecnie mam tak, że sygnał jest coraz słabszy i zanika. Wówczas muszę ręcznie zmienić stację na inną i powrócić do poprzedniej, co objawia się "szukaniem" i w końcowym rezultacie zmianą częstotliwości na silniejszy nadajnik.
krakus02, a masz włączoną w radiu funkcję RDSu związaną z automatycznym dostarjaniem się odbiornika do nowej częstotliwości ? To się chyba nazywa AF :pomysli

mireks, a nie było może ostatnio jakiejś konserwacji nadajnika w okolicach Warszawy ? Jakiś czas temu było tak na pomorzu,przez jakiś czas jeden z nadajników był wyłączony i przez to kilka stacji w eterze całkowicie zamilkło :pomysli
Linea Dynamic 1.4 8V '2007

Awatar użytkownika
Lula
klubowicz
klubowicz
Posty: 93
Rejestracja: 08 wrz 2011, 21:48
Przebieg: 100000
Silnik: 1.4 T-Jet
Rocznik: 2009
Lokalizacja: Warszawa

Post autor: Lula » 28 wrz 2011, 21:42

Mireks - to pewnie konserwacja nadajnika na PKiN, ja na przykład nie mogłam odszukać stacji na 93.3

Awatar użytkownika
krakus02
Posty: 1730
Rejestracja: 10 mar 2010, 20:32
Przebieg: 0
Silnik: 1.4 16V TJet
Rocznik: 2008
Lokalizacja: Kraków / Łódź / Lubliniec
Postawił Piwo;: razy
Otrzymał Piw: razy

Post autor: krakus02 » 28 wrz 2011, 21:44

mwas pisze:krakus02, a masz włączoną w radiu funkcję RDSu związaną z automatycznym dostarjaniem się odbiornika do nowej częstotliwości ? To się chyba nazywa AF
...hmmm, muszę sprawdzić, bo ja raczej nic nie ruszałem, ale może radosna twórczość córki tu miała jakiś wpływ... dzięki mwas za podpowiedź, sprawdzę :pomysli
„Śmiej się, śmiej, ale mój model to ferrari wśród Fiatów, oczywiście kiedy ja prowadzę" :ryczy

Online
Awatar użytkownika
mwas
Prezes
Prezes
Posty: 5300
Rejestracja: 15 lut 2010, 11:51
Przebieg: 160160
Silnik: 1.4 8v
Rocznik: 2007
Lokalizacja: Gdańsk
Postawił Piwo;: razy
Otrzymał Piw: razy
Kontakt:

Post autor: mwas » 28 wrz 2011, 21:47

krakus02, :pivo Kiedyś ćwiczyłem ustawienia RDSu i jeśli ta funkcja jest wyłączona, to właśnie dzieje się tak, jak opisujesz. Nie pamiętam teraz dokładnie jak się je włącza, musiałbym zerknąć do instruckji albo pogrzebać w radiu a na ani jedno, ani drugie nie mam teraz ochoty (właśnie wróciłem z urlopu :smak a do auta musiałbym zejść pod blok :ink) ale zakładam, że ustawia się to z poziomu menu w radiu :ink
Linea Dynamic 1.4 8V '2007

Awatar użytkownika
cichy
klubowicz
klubowicz
Posty: 3700
Rejestracja: 12 sie 2010, 23:49
Przebieg: 217000
Silnik: 2.0 110KM HDi
Lokalizacja: LBN
Postawił Piwo;: razy
Otrzymał Piw: razy
Kontakt:

Post autor: cichy » 28 wrz 2011, 21:50

Nie wiem jak jest w waszych radyjkach w moim jest oddzielny pipsztak który przełącza z ST/AF
Sympatyk forum :-)

Awatar użytkownika
M
klubowicz
klubowicz
Posty: 1016
Rejestracja: 07 gru 2009, 20:51
Przebieg: 40500
Silnik: 1,3 MultiJet
Rocznik: 2007
Lokalizacja: Olsztyn
Postawił Piwo;: razy
Otrzymał Piw: razy
Kontakt:

Post autor: M » 29 wrz 2011, 8:22

Temat występuje nie tylko w stolycy 200 km dalej w Olsztynie też czasem można to zaobserwować szczególnie rano

ODPOWIEDZ
stoły drewniane

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość