Odtwarzacz CD a pliki mp3

Informacje ogólne
Awatar użytkownika
timmek
Nowy
Nowy
Posty: 26
Rejestracja: 29 wrz 2017, 16:11
Przebieg: 72000
Silnik: 1.4 16V t-jet
Rocznik: 2008
Otrzymał Piw: razy

Odtwarzacz CD a pliki mp3

Post autor: timmek » 18 lis 2017, 22:47

Czy fabrycznie zamontowany odtwarzacz płyt CD poradzi sobie z płytą z plikami mp3? Jeśli nie, to jakie urządzenia dodatkowe stosujecie?

Awatar użytkownika
zibi186
klubowicz
klubowicz
Posty: 538
Rejestracja: 09 lis 2012, 3:19
Przebieg: 139000
Silnik: 1.4 T-jet + lpg
Rocznik: 2008
Lokalizacja: k / Pszczyny
Postawił Piwo;: razy
Otrzymał Piw: razy

Re: Odtwarzacz CD a pliki mp3

Post autor: zibi186 » 18 lis 2017, 23:24

Witaj :) Jeśli Twój fabryczny radioodtwarzacz posiada ponad kieszenią na płyty CD napis " mp3" , to będzie oczywiście takie pliki odtwarzał :) Jeśli nie , korzystasz z wejścia " aux" swojego radia i dalej już wedle własnego uznania : albo łączysz kabelkiem bezpośrednio z wyjściem słuchawkowym swojego smartfona czy innego dowolnego sprzętu , albo za pomocą tegoż wejścia łączysz fabryczny zestaw z urządzeniem bluetooth i za pomocą tego ostatniego puszczasz muzę z czego chcesz :) Jest na ten temat dość sporo na forum , przejrzyj i wybierz coś dla siebie :)

Awatar użytkownika
adamson
klubowicz
klubowicz
Posty: 1961
Rejestracja: 11 gru 2009, 19:46
Przebieg: 92000
Silnik: 1.4 8V
Rocznik: 2009
Lokalizacja: SW / Świętochłowice / O.S.
Postawił Piwo;: razy
Otrzymał Piw: razy
Kontakt:

Re: Odtwarzacz CD a pliki mp3

Post autor: adamson » 18 lis 2017, 23:39

Albo kupujesz emulator zmieniarki. Ja coś w tym stylu używam :ink
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
FIAT LINEA 1.4 8V *DYNAMIC* GRAFIT UNDERGROUND '2009 ->LIMITED EDITION->

Awatar użytkownika
rob_ert
klubowicz
klubowicz
Posty: 115
Rejestracja: 31 sie 2010, 22:21
Przebieg: 148000
Silnik: 1,3 Multijet 90KM
Rocznik: 2008
Lokalizacja: Jura
Postawił Piwo;: razy
Otrzymał Piw: razy

Re: Odtwarzacz CD a pliki mp3

Post autor: rob_ert » 18 lis 2017, 23:52

Odtwarzacz z mp3 był w standardzie w wersji Emotion, w wersji Dynamic za dopłatą a w wersjach Active i Fresh niedostępny.
Poza tym jak napisał zibi186 napis "mp3" nad szczeliną na płytę mówi wszystko.
Kto chce - szuka sposobu,
kto nie chce - szuka powodu.

Awatar użytkownika
zibi186
klubowicz
klubowicz
Posty: 538
Rejestracja: 09 lis 2012, 3:19
Przebieg: 139000
Silnik: 1.4 T-jet + lpg
Rocznik: 2008
Lokalizacja: k / Pszczyny
Postawił Piwo;: razy
Otrzymał Piw: razy

Re: Odtwarzacz CD a pliki mp3

Post autor: zibi186 » 19 lis 2017, 10:01

http://lineaklubpolska.pl/viewtopic.php?f=13&t=4094
Tu masz moje i nie tylko :) rozwiązanie . Sprawdza się do dziś :) Pozdrawiam :)

Awatar użytkownika
mwas
Prezes
Prezes
Posty: 5348
Rejestracja: 15 lut 2010, 11:51
Przebieg: 161111
Silnik: 1.4 8v
Rocznik: 2007
Lokalizacja: Gdańsk
Postawił Piwo;: razy
Otrzymał Piw: razy
Kontakt:

Re: Odtwarzacz CD a pliki mp3

Post autor: mwas » 19 lis 2017, 14:58

Temat roztrząsany na forum niejednokrotnie, zachęcam do zapoznania się z całym tym działem -> http://lineaklubpolska.pl/viewforum.php?f=13 a w szczególności z tym wątkiem -> http://lineaklubpolska.pl/viewtopic.php ... &start=105
Linea Dynamic 1.4 8V '2007

Awatar użytkownika
timmek
Nowy
Nowy
Posty: 26
Rejestracja: 29 wrz 2017, 16:11
Przebieg: 72000
Silnik: 1.4 16V t-jet
Rocznik: 2008
Otrzymał Piw: razy

Re: Odtwarzacz CD a pliki mp3

Post autor: timmek » 19 lis 2017, 15:28

zibi186 pisze:
18 lis 2017, 23:24
Witaj :) Jeśli Twój fabryczny radioodtwarzacz posiada ponad kieszenią na płyty CD napis " mp3" , to będzie oczywiście takie pliki odtwarzał :) Jeśli nie , korzystasz z wejścia " aux" swojego radia i dalej już wedle własnego uznania
Dzięki! Niestety napisu mp3 nie posiadam...

rob_ert pisze:
18 lis 2017, 23:52
Odtwarzacz z mp3 był w standardzie w wersji Emotion, w wersji Dynamic za dopłatą a w wersjach Active i Fresh niedostępny.
Poza tym jak napisał zibi186 napis "mp3" nad szczeliną na płytę mówi wszystko.
Dziękuję za odpowiedź. Mam wersję Dynamic, ale jak wspomniałem wyżej, napisu "mp3" brak.

adamson pisze:
18 lis 2017, 23:39
Albo kupujesz emulator zmieniarki. Ja coś w tym stylu używam :ink
Zacząłem czytać o emulatorach, później pewnie będę miał pytania.

mwas pisze:
19 lis 2017, 14:58
Temat roztrząsany na forum niejednokrotnie, zachęcam do zapoznania się z całym tym działem -> http://lineaklubpolska.pl/viewforum.php?f=13 a w szczególności z tym wątkiem -> http://lineaklubpolska.pl/viewtopic.php ... &start=105
Dzięki! Zabieram się do czytania.

Awatar użytkownika
timmek
Nowy
Nowy
Posty: 26
Rejestracja: 29 wrz 2017, 16:11
Przebieg: 72000
Silnik: 1.4 16V t-jet
Rocznik: 2008
Otrzymał Piw: razy

Re: Odtwarzacz CD a pliki mp3

Post autor: timmek » 19 lis 2017, 18:35

Ok, rozwiązania można podsumować tak:

1. podpięcie kabla do wyjścia AUX (muszę wsprawdzić czy moje radio ma funkcję AUX aktywną). Koszt kilkanaście złotych. Brak możliwości kontroli z kierownicy i panelu radia.
1.1 korzystam z jacka i podłączm smartfona, z którego odpalam muzykę,
1.2 dokładam adapter bluetooth, i mam to samo rozwiązanie bezprzewodowe (tu trzeba jakoś zasilić adapter)

2. emulator zmieniarki, czytałem o XCarLink, Connect2, Desnion Gateway, Yatour. Pierwsze dwie mogą się wieszać, bywały z nimi problemy. Dension obsługuje dodatkowo Apple`a (mi to niepotrzebne), koszt zmieniarek to około 250-400zł.


Zmieniarka to chyba lepsze rozwiązanie, ale sporo z nimi problemów. Nie wiem czy producenci wypuszczają na rynek shit, czy chodzi o kompatybilność z konkretnym radiem... a raczej jej brak.

Awatar użytkownika
zibi186
klubowicz
klubowicz
Posty: 538
Rejestracja: 09 lis 2012, 3:19
Przebieg: 139000
Silnik: 1.4 T-jet + lpg
Rocznik: 2008
Lokalizacja: k / Pszczyny
Postawił Piwo;: razy
Otrzymał Piw: razy

Re: Odtwarzacz CD a pliki mp3

Post autor: zibi186 » 19 lis 2017, 18:52

Jeśli chodzi o 1.2 to w moim przypadku : z kierownicy oczywiście działają funkcje po jej lewej stronie , czyli vol +, vol - i mute . Reszta przycisków sterowania znajduje się na urzadzeniu . Samo urzadzenie posiada w sobie tuner radia , gniazdo micro sd , gniazdo usb i bluetooth . Że o glośnomówiącym nie wspomnę :) Jakość odtwarzania oceniam bardzo dobrze , a cena urządzenia nie zwala z nóg :)
AUX sprawdzisz naciskajac dwukrotnie przycisk CD na panelu radia :)

Awatar użytkownika
timmek
Nowy
Nowy
Posty: 26
Rejestracja: 29 wrz 2017, 16:11
Przebieg: 72000
Silnik: 1.4 16V t-jet
Rocznik: 2008
Otrzymał Piw: razy

Re: Odtwarzacz CD a pliki mp3

Post autor: timmek » 19 lis 2017, 20:20

zibi186 pisze:
19 lis 2017, 18:52
Jeśli chodzi o 1.2 to w moim przypadku : z kierownicy oczywiście działają funkcje po jej lewej stronie , czyli vol +, vol - i mute . Reszta przycisków sterowania znajduje się na urzadzeniu . Samo urzadzenie posiada w sobie tuner radia , gniazdo micro sd , gniazdo usb i bluetooth . Że o glośnomówiącym nie wspomnę :) Jakość odtwarzania oceniam bardzo dobrze , a cena urządzenia nie zwala z nóg :)
AUX sprawdzisz naciskajac dwukrotnie przycisk CD na panelu radia :)
Mógłbyś podrzucić jakiegoś linka do tego twojego adaptera?

Awatar użytkownika
zibi186
klubowicz
klubowicz
Posty: 538
Rejestracja: 09 lis 2012, 3:19
Przebieg: 139000
Silnik: 1.4 T-jet + lpg
Rocznik: 2008
Lokalizacja: k / Pszczyny
Postawił Piwo;: razy
Otrzymał Piw: razy

Re: Odtwarzacz CD a pliki mp3

Post autor: zibi186 » 19 lis 2017, 20:36

http://allegro.pl/adapter-audio-odbiorn ... 27031.html
Proszę bardzo :) Ja mam coś takiego :)
Ale widziałem też podobne urządzenia w innych obudowach , bądź np. sam odbiornik bluetooth - gdyby nie interesowało Cię puszczanie muzyki z sd czy pena .
Wadą tego systemu jest brak wyświetlania - na ekranie radia caly czas widnieje napis AUX , poza oczywiście sytuacją gdy masz włączoną funkcję trafic . Na czas podawania wiadomości z dróg regionu radio samochodowe wyłącza odtwarzanie aux i wyświetlane są dane z radia.

Awatar użytkownika
timmek
Nowy
Nowy
Posty: 26
Rejestracja: 29 wrz 2017, 16:11
Przebieg: 72000
Silnik: 1.4 16V t-jet
Rocznik: 2008
Otrzymał Piw: razy

Re: Odtwarzacz CD a pliki mp3

Post autor: timmek » 20 lis 2017, 17:45

zibi186 pisze:
19 lis 2017, 20:36
http://allegro.pl/adapter-audio-odbiorn ... 27031.html
Proszę bardzo :) Ja mam coś takiego :)
Ale widziałem też podobne urządzenia w innych obudowach , bądź np. sam odbiornik bluetooth - gdyby nie interesowało Cię puszczanie muzyki z sd czy pena .
Wadą tego systemu jest brak wyświetlania - na ekranie radia caly czas widnieje napis AUX , poza oczywiście sytuacją gdy masz włączoną funkcję trafic . Na czas podawania wiadomości z dróg regionu radio samochodowe wyłącza odtwarzanie aux i wyświetlane są dane z radia.
Dzięki za pomoc. Muszę przemyśleć temat :)

mario1990
klubowicz
klubowicz
Posty: 38
Rejestracja: 18 wrz 2016, 10:03
Przebieg: 152250
Silnik: 1.3 multijet
Rocznik: 2007
Postawił Piwo;: razy
Otrzymał Piw: razy

Re: Odtwarzacz CD a pliki mp3

Post autor: mario1990 » 16 gru 2017, 10:49

Szybkie pytanie, jeśli posiada radio Blaupunkt bez MP3 a kupię zmieniarkę cyfrowa z Bluetooth to odtwarzając z telefonu MP3 będzie działać?

Awatar użytkownika
zibi186
klubowicz
klubowicz
Posty: 538
Rejestracja: 09 lis 2012, 3:19
Przebieg: 139000
Silnik: 1.4 T-jet + lpg
Rocznik: 2008
Lokalizacja: k / Pszczyny
Postawił Piwo;: razy
Otrzymał Piw: razy

Re: Odtwarzacz CD a pliki mp3

Post autor: zibi186 » 16 gru 2017, 15:35

mario1990 pisze:
16 gru 2017, 10:49
Szybkie pytanie, jeśli posiada radio Blaupunkt bez MP3 a kupię zmieniarkę cyfrowa z Bluetooth to odtwarzając z telefonu MP3 będzie działać?
Myślę , że jeśli nie będzie problemu z przekazem po bluetooth między zmieniarką , a Twoim fonem to powinno działać . Natomiast zastanowił bym się , czy taka kombinacja się zwyczajnie opłaca . Jeśli masz zamiar słuchać mp3 po bluetooth ze smartfona , biorąc pod uwagę cenę zmieniarki trochę trzepnie Cię to po kieszeni . Nie wiem czy w takim wypadku na wyświetlaczu radia będziesz miał wyświetlanie kolejnych utworów . Pozdrawiam :)

Awatar użytkownika
mwas
Prezes
Prezes
Posty: 5348
Rejestracja: 15 lut 2010, 11:51
Przebieg: 161111
Silnik: 1.4 8v
Rocznik: 2007
Lokalizacja: Gdańsk
Postawił Piwo;: razy
Otrzymał Piw: razy
Kontakt:

Re: Odtwarzacz CD a pliki mp3

Post autor: mwas » 16 gru 2017, 17:45

Czy będzie działać to tylko zależy od rodzaju "zmieniarki", jaką chcesz zakupić a dokładniej od tego, jakie profile BT ona obsługuje. Jeśli obsługuje tylko HFP (Hands Free Profile), to prawdopodobnie nie będzie, musi obsługiwać profile A2DP, czyli profil do przesyłania dźwięku wysokiej jakości :ink
Linea Dynamic 1.4 8V '2007

ODPOWIEDZ
stoły drewniane

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość