Czujnik bezwladnosciowy

Informacje ogólne
Pencu77
Nowy
Nowy
Posty: 7
Rejestracja: 22 lip 2017, 13:28
Przebieg: 0
Silnik: 1.3multijet
Rocznik: 2007

Czujnik bezwladnosciowy

Post autor: Pencu77 » 06 paź 2017, 22:11

Witam. Mam pytanko gdzie w lince znajduje się czujnik bezwladniosciowy. Pytam o czujnik bo wywala mi komunikat na dziurach i czasami zakrętach przy hamowaniu. Dodam że nie odcina paliwa tylko uparcie otwiera centralny zamek i zapala światełko wewnątrz.

Awatar użytkownika
zibi186
klubowicz
klubowicz
Posty: 1077
Rejestracja: 09 lis 2012, 3:19
Przebieg: 145000
Silnik: 1.4 T-jet + lpg
Rocznik: 2008
Lokalizacja: k / Pszczyny
Postawił Piwo;: razy
Otrzymał Piw: razy

Re: Czujnik bezwladnosciowy

Post autor: zibi186 » 06 paź 2017, 23:14

Witam . Przyczyny chyba nie szukał bym w czujniku bezwładnościowym , a w którymś zamku - mechaniźmie centralnego . Sam mówisz , że paliwa nie odcina . A jaki komunikat dostajesz ?

Pencu77
Nowy
Nowy
Posty: 7
Rejestracja: 22 lip 2017, 13:28
Przebieg: 0
Silnik: 1.3multijet
Rocznik: 2007

Re: Czujnik bezwladnosciowy

Post autor: Pencu77 » 07 paź 2017, 7:07

Inter.wył. bezwładności sprawd. Instr. I oczywiscie zolty trójkąt świeci. W ksiazce pisze zeby wcisnac wylacznik tyle tylko ze on jest wcisniety Później wszystko gaśnie a po chwili znów to samo centralny lampka komunikat. Wszystko przez 5 lat ok zero problemu. Zaczęło się od ostrego hamowania

Awatar użytkownika
zibi186
klubowicz
klubowicz
Posty: 1077
Rejestracja: 09 lis 2012, 3:19
Przebieg: 145000
Silnik: 1.4 T-jet + lpg
Rocznik: 2008
Lokalizacja: k / Pszczyny
Postawił Piwo;: razy
Otrzymał Piw: razy

Re: Czujnik bezwladnosciowy

Post autor: zibi186 » 07 paź 2017, 9:07

W takim razie może faktycznie . . . . Gdzieś go widzialem , może dziś zajrzę i zobaczę gdzie to jest u mnie . Ale myślę , że może to tylko zaśniedziałe styki pod nim :) Na szybko znalazłem info .w/g którego w grande punto ten element znajduje się po prawej stronie na słupku ponizej otwieranego schowka , pod jakąś plastikową zaślepką . A od 2008 r . Funkcję tą podobno przejęła centralka airbag . Może to się przyda :) Teraz doczytałem - Ty go już znalazłeś , skoro wiesz że wciśnięty :) sprawdź styki :)

Awatar użytkownika
Tomek
Moderator
Moderator
Posty: 6328
Rejestracja: 10 sty 2010, 21:26
Przebieg: 129000
Silnik: 1.4 V8 + LPG
Rocznik: 2009
Lokalizacja: Radom
Postawił Piwo;: razy
Otrzymał Piw: razy

Re: Czujnik bezwladnosciowy

Post autor: Tomek » 07 paź 2017, 11:38

Ale ten bezwładnościowy nie ma nic wspólnego z centralnym zamkiem, światełkami i ogólnym głupieniem instalacji, on tylko odcina paliwo.
Przy takich objawach ja w pierwszej kolejności sprawdziłbym.. bolączkę każdej Linei.. czyli wiązki kabelków między karoserią a drzwiami.

Pencu77
Nowy
Nowy
Posty: 7
Rejestracja: 22 lip 2017, 13:28
Przebieg: 0
Silnik: 1.3multijet
Rocznik: 2007

Re: Czujnik bezwladnosciowy

Post autor: Pencu77 » 07 paź 2017, 12:44

Dzięki za odpowiedzi . Padlaczylem dziś pod kompa linkę oczywiście zero błędów. Teraz tak to do wciskania na prawym słupku to jest jakby bezpiecznik którego wywala i odcina pompę paliwowa ale pytanie czy jest gdzieś osobny czujnik przeciazeniowy .wmodule poduszek i abs żadnego śladu nie zostawiło. I tak myślę że jak kolega sugeruje ze to z centralnym coś to skąd taki komunikat na desce a poza tym ewidentnie chce tylko otwierać drzwi nawet jak nie są zablokowane jest to bardzo szybko 4-5 raz na sek. Aha był gdzieś błąd śmieszny bo wywaliło błąd tylnej wycieraczki. Chyba tej na za siedzeniem 😆.i drugi jakiś linia B

Awatar użytkownika
mwas
Prezes
Prezes
Posty: 5669
Rejestracja: 15 lut 2010, 11:51
Przebieg: 169500
Silnik: 1.4 8v
Rocznik: 2007
Lokalizacja: Gdańsk
Postawił Piwo;: razy
Otrzymał Piw: razy
Kontakt:

Re: Czujnik bezwladnosciowy

Post autor: mwas » 07 paź 2017, 15:57

Błąd tylnej wycieraczki, to standard :lacha Natomiast co do czujnika przeciążeniowego... masz ESP ?
Linea Dynamic 1.4 8V '2007

Pencu77
Nowy
Nowy
Posty: 7
Rejestracja: 22 lip 2017, 13:28
Przebieg: 0
Silnik: 1.3multijet
Rocznik: 2007

Re: Czujnik bezwladnosciowy

Post autor: Pencu77 » 07 paź 2017, 17:00

Nie mam esp

Awatar użytkownika
Tomek
Moderator
Moderator
Posty: 6328
Rejestracja: 10 sty 2010, 21:26
Przebieg: 129000
Silnik: 1.4 V8 + LPG
Rocznik: 2009
Lokalizacja: Radom
Postawił Piwo;: razy
Otrzymał Piw: razy

Re: Czujnik bezwladnosciowy

Post autor: Tomek » 08 paź 2017, 11:01

Pencu77 pisze:
07 paź 2017, 12:44
I tak myślę że jak kolega sugeruje ze to z centralnym coś to skąd taki komunikat na desce
Według mnie ten błąd jest tak samo przypadkowy jak i błąd tylnej wycieraczki.
Potargane kabelki stykające się ze sobą w różnych konfiguracjach w połączeniu z centralką body mogą powodować przeróżne dziwne rzeczy.
Sprawdź te wiązki.. jest to proste do zdiagnozowania, i chyba każdy posiadacz Liny już coś tam musiał poprawiać.

Awatar użytkownika
zibi186
klubowicz
klubowicz
Posty: 1077
Rejestracja: 09 lis 2012, 3:19
Przebieg: 145000
Silnik: 1.4 T-jet + lpg
Rocznik: 2008
Lokalizacja: k / Pszczyny
Postawił Piwo;: razy
Otrzymał Piw: razy

Re: Czujnik bezwladnosciowy

Post autor: zibi186 » 08 paź 2017, 19:02

Ja jeszcze nie ( odpukać ) :) Ale pod calą resztą , którą napisał wcześniej Tomek podpisuję się obiema rękami :) Sprawdzić ciągłość kabelków nie pomijając przewodów między karoserią , a klapą bagażnika . Pozdrawiam :)

Pencu77
Nowy
Nowy
Posty: 7
Rejestracja: 22 lip 2017, 13:28
Przebieg: 0
Silnik: 1.3multijet
Rocznik: 2007

Re: Czujnik bezwladnosciowy

Post autor: Pencu77 » 09 paź 2017, 15:37

Witam ponownie .wczoraj już był spokój dziś rano tez a teraz jadę i znów to samo. Nic zajrzę w te kabelki ale szczerze wątpię . Sprobuje ominąć ten włącznik . Myślałem że to nic takiego nawet się ucieszyłem ze po 5 czy 6 latach nowy bajer odkryłem a tu problem z tych najgorszych pojawiam się i znikam kiedy chce i mnie szukaj.

Pencu77
Nowy
Nowy
Posty: 7
Rejestracja: 22 lip 2017, 13:28
Przebieg: 0
Silnik: 1.3multijet
Rocznik: 2007

Re: Czujnik bezwladnosciowy

Post autor: Pencu77 » 09 paź 2017, 16:43

Faktycznie ze będzie coś z kabelkami niebieska wtyczka trochę tam namieszane teraz widzę był tam lata temu niby "fabryczny " alarm . Pewnie ta wiązka jest też do sterowania centralnym zamkiem kazde dotkniecie tej wiazki daje jakas reakcje komunikat pojawia sie i zaraz znika.Wiec pewnie jest tak jak Tomek moderator pisał przypadkowy błąd jak ta słynna tylna wycieraczka . Jutro jeszcze sprawdzę dokładnie.

Awatar użytkownika
zibi186
klubowicz
klubowicz
Posty: 1077
Rejestracja: 09 lis 2012, 3:19
Przebieg: 145000
Silnik: 1.4 T-jet + lpg
Rocznik: 2008
Lokalizacja: k / Pszczyny
Postawił Piwo;: razy
Otrzymał Piw: razy

Re: Czujnik bezwladnosciowy

Post autor: zibi186 » 09 paź 2017, 18:37

Pencu77 pisze:
09 paź 2017, 16:43
Faktycznie ze będzie coś z kabelkami niebieska wtyczka trochę tam namieszane teraz widzę był tam lata temu niby "fabryczny " alarm . Pewnie ta wiązka jest też do sterowania centralnym zamkiem kazde dotkniecie tej wiazki daje jakas reakcje komunikat pojawia sie i zaraz znika.Wiec pewnie jest tak jak Tomek moderator pisał przypadkowy błąd jak ta słynna tylna wycieraczka . Jutro jeszcze sprawdzę dokładnie.
Zrób zdjęcie jeśli możesz i dodaj dokładniejszy opis gdzie to zlokalizowałeś . Chyba będzie na forum większa liczba zainteresowanych :)
A wszelkie połączenia jeśli będziesz robił nowe na przewodach , sugeruję aby byly lutowane , nie na szybkozłączki czy inne wynalazki . Pozdrawiam :)

Awatar użytkownika
mwas
Prezes
Prezes
Posty: 5669
Rejestracja: 15 lut 2010, 11:51
Przebieg: 169500
Silnik: 1.4 8v
Rocznik: 2007
Lokalizacja: Gdańsk
Postawił Piwo;: razy
Otrzymał Piw: razy
Kontakt:

Re: Czujnik bezwladnosciowy

Post autor: mwas » 10 paź 2017, 8:54

Czujnika bezwładnościowego raczej nie ominiesz, bo chyba go nie masz :lacha Typowy czujnik bezwładnościowy występuje tylko przy wersjach z ESP i jest umiejscowiony w tunelu pomiędzy fotelami, pod dźwignią ręcznego. Napraw porządnie tą wiązkę i wszystko powinno wrócić do normy :ink
Linea Dynamic 1.4 8V '2007

Pencu77
Nowy
Nowy
Posty: 7
Rejestracja: 22 lip 2017, 13:28
Przebieg: 0
Silnik: 1.3multijet
Rocznik: 2007

Re: Czujnik bezwladnosciowy

Post autor: Pencu77 » 10 paź 2017, 15:19

Chciałem ominąć włącznik ten pod schowkiem skoro wyskakiwalo ze interwencja włącznika a nie czujnik bo się dopiero od Ciebie dowiedziałem że jest koło ręcznego i ze go nie mam 😃. Ale ok spoko najważniejsze że wiem gdzie i co narazie od wczoraj jest dobrze .

ODPOWIEDZ
stoły drewniane

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości